Kalbant apie šermukšnio uogas yra juokaujama, kad jose telpa pusė vaistinės. Iš tiesų, panašiai taip ir yra. Šermukšniai gali padėti įveikti daugelį ligų, tačiau atminkite, kad rinkti šermukšnio uogas galima tik nuošaliose vietose, toliau nuo miestų ir kelių augančių medžių, kitaip galite ne tik nesulaukti pageidaujamo rezultato, bet ir sau pakenkti.
Šermukšnio uogose yra gausu vitaminų, tarp jų: karotino, vitamino E, geležies, vario, jodo, kalio, cinko, magnio, pektino, mangano, rutino, o daugiausia yra vitamino C. Pastarojo šermukšniuose yra netgi daugiau nei citrinose!
Dažniausiai šermukšniai naudojami kaip vitamininga medžiaga, tačiau gali padėti įveikti ir tokias ligas kaip peršalimas, sloga, vidurių ligos, virškinamojo trakto susirgimai, šlapimo takų uždegimai, kraujo ligos, odos ligos, ginekologinės ligos, cukrinis diabetas, inkstų ligos ir kt. Norint šermukšnio uogas vartoti tam tikrai ligai įveikti, būtina pasitarti su gydytoju. O mes šiandien dalijamės tuo, kas tik kiekvienam – šermukšnių uogienė.
shutterstock.com
Žinoma, pirmiausia jums reikės pasirūpinti žaliava, iš kurios gaminsite uogienę. Kaip jau minėta, uogas rinkite nuošalesnėse vietose! Šermukšnio uogos yra renkamos po pirmųjų šalnų, maždaug rugsėjo mėnesį. Tik nelaukite, kol bus stiprios šalnos ir lietingi orai, tuomet uogos pajuoduoja ir naudoti yra nebetinkamos. Tačiau, net jeigu šermukšnio uogų (skinkite su šakelėmis) prisiskinsite dar prieš pirmąsias šalnas, nieko baisaus, įdėkite į šaldiklį ir palaikykite per naktį. Uogas pašaldyti reikia todėl, kad po šalnų jos nebūna tokios karčios.
Jums reikės:
Gaminimo būdas:
Jeigu šaldėte uogas šaldiklyje, jas išimkite, leiskite atšilti, tada nuplaukite ir uogas nurinkite nuo kotelių. Užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite tol, kol vanduo pradės virti, tada karštą vandenį nupilkite. Tuomet vėl uogas užpilkite vandeniu, palaukite kol užvirs ir išpilkite vandenį, tai kartokite tris kartus. Tokiu būdu vanduo iš uogų ištraukia kartumą. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, jį užpilkite ant iš vandens išgriebtų uogų. Sirupu užpiltas uogas palaikykite apie parą. Tada viską kaitinkite, kol pradės virti. Uogienė verdama 10–15 minučių, verdant nugriebkite susidariusias putas. Uogienę pilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite. Skanaus!