Mityba

Šermukšniai – gamtos vitaminų rinkinys

Publikuotas 2016 3 rugsėjo views 21572
šermukšniai shutterstock.com

Kalbant apie šermukšnio uogas yra juokaujama, kad jose telpa pusė vaistinės. Iš tiesų, panašiai taip ir yra. Šermukšniai gali padėti įveikti daugelį ligų, tačiau atminkite, kad rinkti šermukšnio uogas galima tik nuošaliose vietose, toliau nuo miestų ir kelių augančių medžių, kitaip galite ne tik nesulaukti pageidaujamo rezultato, bet ir sau pakenkti.

Šermukšnio uogos – tikra vitaminų dozė

Šermukšnio uogose yra gausu vitaminų, tarp jų: karotino, vitamino E, geležies, vario, jodo, kalio, cinko, magnio, pektino, mangano, rutino, o daugiausia yra vitamino C. Pastarojo šermukšniuose yra netgi daugiau nei citrinose!

Dažniausiai šermukšniai naudojami kaip vitamininga medžiaga, tačiau gali padėti įveikti ir tokias ligas kaip peršalimas, sloga, vidurių ligos, virškinamojo trakto susirgimai, šlapimo takų uždegimai, kraujo ligos, odos ligos, ginekologinės ligos, cukrinis diabetas, inkstų ligos ir kt. Norint šermukšnio uogas vartoti tam tikrai ligai įveikti, būtina pasitarti su gydytoju. O mes šiandien dalijamės tuo, kas tik kiekvienam – šermukšnių uogienė.

šermukšniai

shutterstock.com

Šermukšnių uogienė –  ne tik skanu, bet ir labai sveika!

Žinoma, pirmiausia jums reikės pasirūpinti žaliava, iš kurios gaminsite uogienę. Kaip jau minėta, uogas rinkite nuošalesnėse vietose! Šermukšnio uogos yra renkamos po pirmųjų šalnų, maždaug rugsėjo mėnesį. Tik nelaukite, kol bus stiprios šalnos ir lietingi orai, tuomet uogos pajuoduoja ir naudoti yra nebetinkamos. Tačiau, net jeigu šermukšnio uogų (skinkite su šakelėmis) prisiskinsite dar prieš pirmąsias šalnas, nieko baisaus, įdėkite į šaldiklį ir palaikykite per naktį. Uogas pašaldyti reikia todėl, kad po šalnų jos nebūna tokios karčios.

Jums reikės:

  • 1 kilogramo šermukšnio uogų
  • 1 kilogramo cukraus
  • 3 stiklinių vandens

Gaminimo būdas:

Jeigu šaldėte uogas šaldiklyje, jas išimkite, leiskite atšilti, tada nuplaukite ir uogas nurinkite nuo kotelių. Užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite tol, kol vanduo pradės virti, tada karštą vandenį nupilkite. Tuomet vėl uogas užpilkite vandeniu, palaukite kol užvirs ir išpilkite vandenį, tai kartokite tris kartus. Tokiu būdu vanduo iš uogų ištraukia kartumą. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, jį užpilkite ant iš vandens išgriebtų uogų. Sirupu užpiltas uogas palaikykite apie parą. Tada viską kaitinkite, kol pradės virti. Uogienė verdama 10–15 minučių, verdant nugriebkite susidariusias putas. Uogienę pilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite. Skanaus!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1297
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980