Riešutų sviestas Lietuvoje jau seniai nebėra retas delikatesas: vis daugėja iš užsienio atvežamų jo rūšių, savo natūralius gaminius pristato ir lietuviai. Tad kas gi šitas smaližių numylėtas produktas – sveikuoliškas saldumynas ar po patraukliu pavadinimu pasislėpęs nuodas?
Valgyti negalima susilaikyti – kur dėti kablelį?
Naminis riešutų sviestas – vos per 20 minučių?
Riešutų sviestas savo prigimtimi labai sveikas produktas, tačiau didžioji dalis parduotuvėje parduodamų jo rūšių yra pernelyg apdorotos ir praradusios naudingąsias savybes. Todėl rekomenduojama jo pasigaminti namuose – tereikės 20 minučių ir vos kelių ingredientų!
Ingredientai: 2 stiklinės šviežių gliaudytų žemės riešutų, ½ arbatinio šaukštelio košerinės druskos, 1-2 valgomieji šaukštai žemės riešutų aliejaus, 1-2 valgomieji šaukštai medaus.
Gaminimo būdas:
*Šioje vietoje riešutų sviestą galima pagardinti 1-2 valgomaisiais šaukštais kakavos miltelių, ½ arbatiniu šaukšteliu cinamono, sauja šokolado gabalėlių arba keliais šaukštais „Nutellos“. Visgi primename, kad nors ir suteikiantys puikų skonį, šokolado gabalėliai bei „Nutella“ turi daug labai daug sveikatai žalingo cukraus.
Išmėginkite porą itin paprastų gardumynų su riešutų sviestu:
Riešutų sviesto ir bananų kokteilis
shutterstock.com
Ingredientai: 2 gabalėliais susmulkinti bananai, 2 stiklinės pieno (tinka ir augalinės kilmės pieno gėrimai), ½ stiklinės riešutų sviesto, medaus – pagal skonį, 2 stiklinės ledukų.
Paruošimo būdas: Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir trinkite tol, kol susidarys vientisa tiršta masė (apie 30 sekundžių).
Riešutų sviesto energijos suteikiantis užkandis
Ingredientai: 1 stiklinės riešutų sviesto, ½ stiklinės cukraus, 1 kiaušinis, ½ stiklinės maistinių kviečių gemalų.
Paruošimo būdas: sudėkite visus ingredientus į dubenį ir maišykite tol, kol susidarys vientisa labai tiršta masė. Šaukštu formuodami pyragėlius juos išdėliokite kepimo skardoje. Pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-12 minučių, arba tol, kol pyragėlių kraštai paruduos.
Natūraliu žemės riešutų sviestu galite drąsiai pakeisti įprastus saldumynus, tačiau nepiktnaudžiaukite: juk kas per daug – tas nesveika!