Tokias mitybos rūšis kaip vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė jau esate girdėję ne kartą. Dėl jų naudos ar žalos nesutaria net dietologai, o visavalgiai iš praktikuojančiųjų alternatyvius būdus mėgsta karčiai pasišaipyti. Vis dažniau diskusijos netyla ir apie paleo dietą, todėl pasakojame, kas ji ir kuo gali būti naudinga.
Panašu, kad paleo mitybos šalininkai vadovaujasi šūkiu „nauja – tai pamiršta sena”. Todėl jie šiuolaikiniam žmogui siūlo pritaikyti akmens amžiuje galiojusius mitybos įpročius. Kitaip tariant, valgyti rekomenduojama tik gamtos dovanas: tai, kas gali būti sumedžiojama arba nuskinama.
Manoma, kad maistas laikui bėgant keitėsi daug greičiau nei žmogaus kūnas. Anot paleo šalininkų, mūsų organizmas vis dar nėra pajėgus suvirškinti itin apdorotus, pilnus cukraus ir druskos produktus, o to pasekmė – lėtinės, ypač virškinamojo trakto, ligos.
Nors grūdai – taip pat augalinės kilmės produktas, jie nepriklauso paleo mitybai. To priežastis – jų „jaunumas”: žmonės grūdus valgo tik apie 10 tūkst. metų, tuo tarpu paleolito laikotarpis prasidėjo maždaug prieš 2,5 mln. metų. Manoma, kad grūduose esantys angliavandeniai didina cholesterolio kiekį kraujyje. Visgi šis teiginys kelia nemažai diskusijų, kadangi šiuolaikinėse mitybos piramidėse grūdiniai produktai puikuojasi beveik pačioje apačioje, be to, pilno grūdo produktuose esantys angliavandeniai nedaro žalos sveikatai.
shutterstock.com
Leidžiami paleo produktai:
Tiesa, jei auginant šiuos produktus buvo naudojami chemikalai, vadinasi, jie nėra Paleo.
Draudžiami paleo produktai: grūdai, ankštinės daržovės, pienas, rafinuotas cukrus, bulvės, apdorotas ar pernelyg daug druskos turintis maistas, rafinuotas augalinis aliejus, saldumynai, greitas maistas, gaivieji gėrimai, alkoholis.
Galimi Paleo dietos pliusai:
Galimi paleo dietos minusai:
shutterstock.com
Štai kaip atrodo siūlomas paleo dienos meniu:
Pusryčiai: plakta kiaušinienė su alyvuogių aliejumi ir petražolėmis, bet koks sezoninis vaisius, žolelių arbata;
Priešpiečiai: liesa jautiena, švieži abrikosai arba bet kokie sezoniniai vaisiai;
Pietūs: salotos su vištiena (padažas – alyvuogių aliejus ir citrinos sultys), žolelių arbata;
Pavakariai: obuolys, žali graikiniai riešutai;
Vakarienė: kepta kalakuto krūtinėlė be odelės; pomidorų ir avokadų gabalėliai; garuose virti brokoliai, morkos ir artišokai; dubuo šviežių mėlynių, razinų ir migdolų.
Beje, kai kurie šaltiniai siūlo „85:15” taisyklę, t.y. laikantis paleo dietos tris kartus per savaitę galima pasimėgauti produktais iš draudžiamųjų sąrašo.
„Supažindinti” skrandį su paleo mityba galite šiuo patiekalu:
Greitai ir lengvai paruošiamos Paleo salotos
Ingredientai (salotoms): 1 didelis pomidoras, 1 morka, 1 agurkas, 1 raudonoji arba žalioji paprika, 1 avokadas, 1 skardinė ilgapelekio tuno, 2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių, 3 arbatiniai šaukšteliai Makadamijos riešutų aliejaus, šviežiai malti juodieji pipirai (pagal skonį).
Paruošimo būdas: dubenyje sumaišykite Makadamijos riešutų aliejų ir citrinos sultis, įberkite pipirų. Suberkite kąsnio dydžio gabalėliais supjaustytas daržoves, sudėkite tuną ir viską išmaišykite.