Veganai arba kenčiantys nuo alergijos kiaušiniams liūdnai pritars, jog jiems tenka susilaikyti nuo daugybės gardžių kepinių, pavyzdžiui, vaflių ar morengų. Nors ekologiškų produktų parduotuvėse atsiranda vis daugiau kiaušinio pakaitalų, deja, jie prieinami ne kiekvieno kišenei. Todėl rekomenduojame išbandyti ko gero pigiausią baltymo alternatyvą – avinžirnių vandenį.
Avinžirnių vandenį, dar kitaip vadinamą akvafaba (aquafaba) verta vartoti ne tik alergiškiems nuo kiaušinių ar veganams, bet ir visiems, besirūpinantiems sveikata: priešingai nei nuo kiaušinių, ragaudami su akvafaba pagamintą tešlą, nerizikuojate užsikrėsti salmonelioze. Be to, valgomajame šaukšte avinžirnių vandens tėra vos 3 kalorijos.
Yra du būdai išgauti avinžirnių vandenį:
1) Nusipirkti skardinę avinžirnių ir panaudoti joje esantį skystį;
2) Išvirti avinžirnius ir panaudoti puode likusį vandenį.
Nors iš pirmo žvilgsnio akvafaba nė kiek neprimena kiaušinio baltymo, visa paslaptis slypi plakime: vos pradėjus avinžirnių vandenį maišyti plakikliu, jis labai greitai išputoja. Tam, kad įsitikintumėte puikiomis akvafabos savybėmis, išbandykite šiuos receptus:
shutterstock.com
Ingredientai: 1 stiklinė avinžirnių vandens, ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, ¼ arbatinio šaukštelio vyno akmens miltelių, ¾ stiklinės baltojo cukraus.
Paruošimo būdas: avinžirnių skystį, vanilės ekstraktą ir vyno akmens miltelius sudėkite į dubenį. Kol maišote plakikliu, lėtai berkite cukrų. Plakite tol, kol masė pasieks tokią konsistenciją, jog formuojant morengą smaili viršūnė laikysis nenubėgdama (vadinasi, apie 6 minutes). Suformuokite morengus ant skardos, pašaukite į iki 100ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite mažiausiai pusantros valandos. Kadangi nėra jokių vizualiai išduodančių ženklų, kada morengai iškepa, patariama vis ištraukti po vieną pyragaitį ir perpjovus patikrinti, ar jau pasiekė norimą tekstūrą.
Ingredientai: 2 ¼ stiklinės sojų pieno, 1,5 valgomojo šaukšto obuolių acto, 3 stiklinės miltų, 1 valgomasis šaukštas kepimo miltelių, 1 arbatinis šaukštelis druskos, 400 gramų skardinės avinžirnių, ¼ stiklinės cukraus, ⅓ stiklinės aliejaus.
Paruošimo būdas:
Ingredientai: 2 vidutinės česnako skiltelės (sumaltos), 1 valgomasis šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių, 3 valgomieji šaukštai avinžirnių skysčio, 12 avinžirnių kruopų, ½ stiklinės augalinio aliejaus, ¼ stiklinės pirmojo spaudimo ypač tyro alyvuogių aliejaus, košerinės druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Paruošimo būdas: sudėkite česnakus, citrinos sultis, garstyčias, avinžirnius, supilkite jų vandenį į elektrinį trintuvą ir maišykite dideliu greičiu tol, kol ingredientai taps vientisa mase. Majonezą supilkite į dubenį, plakdami lėtai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkie druska ir pipirais. Supiltą į sandarią talpą majonezą šaldytuve galite laikyti apie savaitę.