Mityba

Avinžirnių vanduo vietoj kiaušinio baltymo? (+3 receptai)

Publikuotas 2016 12 rugpjūčio views 17777
shutterstock.com

Veganai arba kenčiantys nuo alergijos kiaušiniams liūdnai pritars, jog jiems tenka susilaikyti nuo daugybės gardžių kepinių, pavyzdžiui, vaflių ar morengų. Nors ekologiškų produktų parduotuvėse atsiranda vis daugiau kiaušinio pakaitalų, deja, jie prieinami ne kiekvieno kišenei. Todėl rekomenduojame išbandyti ko gero pigiausią baltymo alternatyvą – avinžirnių vandenį.

Avinžirnių vandenį, dar kitaip vadinamą akvafaba (aquafaba) verta vartoti ne tik alergiškiems nuo kiaušinių ar veganams, bet ir visiems, besirūpinantiems sveikata: priešingai nei nuo kiaušinių, ragaudami su akvafaba pagamintą tešlą, nerizikuojate užsikrėsti salmonelioze. Be to, valgomajame šaukšte avinžirnių vandens tėra vos 3 kalorijos.

Yra du būdai išgauti avinžirnių vandenį:

1) Nusipirkti skardinę avinžirnių ir panaudoti joje esantį skystį;

2) Išvirti avinžirnius ir panaudoti puode likusį vandenį.

Nors iš pirmo žvilgsnio akvafaba nė kiek neprimena kiaušinio baltymo, visa paslaptis slypi plakime: vos pradėjus avinžirnių vandenį maišyti plakikliu, jis labai greitai išputoja. Tam, kad įsitikintumėte puikiomis akvafabos savybėmis, išbandykite šiuos receptus:

Dar skanesni morengai

shutterstock.com

shutterstock.com

Ingredientai: 1 stiklinė avinžirnių vandens, ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, ¼ arbatinio šaukštelio vyno akmens miltelių, ¾ stiklinės baltojo cukraus.

Paruošimo būdas: avinžirnių skystį, vanilės ekstraktą ir vyno akmens miltelius sudėkite į dubenį. Kol maišote plakikliu, lėtai berkite cukrų. Plakite tol, kol masė pasieks tokią konsistenciją, jog formuojant morengą smaili viršūnė laikysis nenubėgdama (vadinasi, apie 6 minutes). Suformuokite morengus ant skardos, pašaukite į iki 100ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite mažiausiai pusantros valandos. Kadangi nėra jokių vizualiai išduodančių ženklų, kada morengai iškepa, patariama vis ištraukti po vieną pyragaitį ir perpjovus patikrinti, ar jau pasiekė norimą tekstūrą.

Veganiški belgiški vafliai

Ingredientai: 2 ¼ stiklinės sojų pieno, 1,5 valgomojo šaukšto obuolių acto, 3 stiklinės miltų, 1 valgomasis šaukštas kepimo miltelių, 1 arbatinis šaukštelis druskos, 400 gramų skardinės avinžirnių, ¼ stiklinės cukraus, ⅓ stiklinės aliejaus.

Paruošimo būdas:

  • Sumaišykite sojų pieną ir 1 valgomąjį šaukštą acto, kol kas atidėkite į šoną;
  • Į atskirą indą suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską, kol kas atidėkite į šoną;
  • Vandenį iš avinžirnių skardinės supilkite į dubenį, pridėkite pusę šaukšto acto. Plakite vidutiniu greičiu tol, kol susidarys putos, padidinkite greitį ir maišykite tol, kol masė pasidarys tokia tvirta, jog galėsite apversti dubenį ir ji neiškris. Tuomet suberkite ¼ stiklinės cukraus ir dar kelias minutes pamaišykite. Plakdami dideliu greičiu lėtai pilkite aliejų;
  • Supilkite sojų pieną ir actą į sausus ingredientus atidėtame inde, maišykite tol, kol susidarys tiršta masė;
  • Kai sumaišysite ingredientus iš atidėtų indų, juos supilkite į suplaktą avinžirnių vandenį. Plakite tol, kol konsistencija pasidarys panaši į įprastą vaflių tešlą;
  • Supilkite tešlą į įkaitusią vaflinę ir kepkite pagal skonį.

Kitokia majonezo versija

Ingredientai: 2 vidutinės česnako skiltelės (sumaltos), 1 valgomasis šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių, 3 valgomieji šaukštai avinžirnių skysčio, 12 avinžirnių kruopų, ½ stiklinės augalinio aliejaus, ¼ stiklinės pirmojo spaudimo ypač tyro alyvuogių aliejaus, košerinės druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Paruošimo būdas: sudėkite česnakus, citrinos sultis, garstyčias, avinžirnius, supilkite jų vandenį į elektrinį trintuvą ir maišykite dideliu greičiu tol, kol ingredientai taps vientisa mase. Majonezą supilkite į dubenį, plakdami lėtai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkie druska ir pipirais. Supiltą į sandarią talpą majonezą šaldytuve galite laikyti apie savaitę.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1810
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1175
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1366

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 699
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 936