Mityba

Sužinokite, kodėl lig šiol pusryčius valgėte neteisingai

Publikuotas 2016 24 rugpjūčio views 12975
shutterstock.com

Pamenate, kaip vaikystėje mama nuolat kartodavo, jog reikia valgyti pusryčius? Žinoma, ji buvo teisi! Tačiau jei rytais valgote spalvingomis pakuotėmis viliojančius dribsnius arba daugybę cukraus turinčius jogurtus, tai dar nereiškia, jog savo organizmui nedarote meškos paslaugos. Todėl metas pakoreguoti valgiaraštį ir laikytis mitybos specialistų rekomenduojamų pusryčių valgymo taisyklių.

Košė – sveikiausias pusryčių pasirinkimas

Ne veltui sakoma, jog norintiems numesti svorio reikia pradėti valgyti pusryčius. Sveikai užkandus per pirmąsias 30-60 minučių nuo atsikėlimo pagreitėja medžiagų apykaita, taip pat dienos eigoje nesijaučiate išbadėję ir lengviau susilaikote neprisikimšę bet ko, kas pakliuvo po ranka.

Rytinį valgymą pradėkite nuo gėrimų: vos atsikėlę išgerkite stiklinę, geriausia šilto, vandens, taip pat jį galite pagardinti griežinėliu citrinos. Šis ritualas būtinas pažadinti organizmą ir atstatyti per naktį prarastą skysčių kiekį, be to, vanduo padeda nuplauti virškinamąjį traktą.

Pusryčių, kaip ir bet kurio kito patiekalo, svarbu nesuvalgyti pernelyg greitai. Maistas turi būti sukramtytas iki košės konsistencijos, antraip smegenims gavus nepakankamai signalų nesijaučiatę sotūs. Be to, virškinti prastai sukramtytam maistui organizmas meta daugiau „pajėgų”, todėl mažiau energijos lieka kitiems veiksmams.

shutterstock.com

Geriausia pusryčiams valgyti kruopų košes, kadangi jose gausu angliavandenių, suteikiančių energijos visai diena. Tiesa, atkreipkite dėmesį į užrašus ant pakuočių: žmogaus organizmui naudingos tik pilno grūdo kruopos, pavyzdžiui, avižos, bolivinė balanda, perlinės, sorų kruopos. Taupantiems brangų ryto laiką, kruopų nebūtina ilgai virti – daugumą jų užtenka užpilti vandeniu, palaikyti per naktį ir ryte šiek tiek pašildyti. Tiesa, jei visgi košę verdate, jokiu būdu nepervirkite – kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.

Tuo tarpu avižų ar kitų grūdų dribsniai, užpilamos košės veikia kaip cukrus – suteikia trumpalaikės energijos, todėl valgykite tik tas lukštentas avižas, kurios išliko grūdų pavidalo. Be to, iš rytinio (o geriausia – apskritai) raciono išbraukite baltuosius ryžius, tuo tarpu grikiai tinka ir kepinti, ir nekepinti, o miežiai – kuo stambiau skaldyti.

Kadangi cukrus suteikia trumpalaikės energijos, reikėtų vengti košes gardinti saldžiais vaisiais, kremais ar medumi. Kruopas galite valgyti su grybais, kietuoju sūriu, alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais prieskoniais, pesto padažu. Nepamirškite laikytis ir keturių dienų taisyklės: keturis rytus iš eilės valgykite skirtingas kruopas tam, kad sveikas maistas neatsibostų ir organizmą aprūpintumėte kuo įvairesnėmis medžiagomis.

Pusryčiams saldžius vaisius galite valgyti tuo atveju, jei ryte sportuojate. Gauta gliukozė padės treniruotės metu jaustis energingesniais. Jei bandote priaugti svorio, vaisių suvalgykite ir iškart po treniruotės.

Straipsnis parengtas pagal mitybos specialistės Vaidos Kurpienės (sulieknek.lt) rekomendacijas. Skaitykite daugiau specialistės patarimų apie subalansuotą mitybą.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1965
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1280
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1465

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 726
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 972