Mityba

Mėtos: jų nauda, įdomūs panaudojimo būdai ir padažo receptas

Publikuotas 2016 18 birželio views 19402
Mėtos: jų nauda, įdomūs panaudojimo būdai ir padažo receptas Mėtos: jų nauda, įdomūs panaudojimo būdai ir padažo receptas

Mėtos asocijuojasi su gaiva, vasara, lengvumo pojūčiu. Įprasta gerti mėtų arbatą, skanauti mėtiniais ledinukais arba užsisakyti kokteilį su mėtomis. Tačiau ar pagalvojame, kaip įvairiai patys galėtume panaudoti šviežias mėtas, ir kiek daug naudos jos gali duoti organizmui?

Mėtas lengva auginti

Mėtas užaugins ir mažai įgudęs sodininkas. Tai daugiametis, greitai augantis ir vešantis augalas. Geriausiai auga daliniame pavėsyje, drėgname ir maistingųjų medžiagų turtingame dirvožemyje be piktžolių. Mėtų lapus galima skinti visą vasarą. Patręšti mėtas užtenka tik pavasarį, kompostu.

Pasodinus jauną augalą, nuolat nupjaunant stiebus jis ima kerotis. Jeigu nepageidaujamas didelis išsikerojimas, mėtos šaknis galima apkapoti kastuvu.

Mėtos labai naudingos

Mėtos turi daug eterinių aliejų, kuriuose gausu vitamino C, mineralinių medžiagų. Šis augalas gali pagelbėti turint įvairių negalavimų arba tiesiog profilaktiškai:

  • Mėtos aktyvina seilių liaukas. Tai skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir mažina skrandžio uždegimą.
  • Mažina pykinimą, o uždėtos iš išorės – malšina galvos skausmą.
  • Lengvina kvėpavimą sloguojant arba sergant plaučių ar bronchų ligomis.
  • Gaivina burnos kvapą, slopina burnoje esančių bakterijų gamybą.
  • Palengvina virškinamojo trakto veiklą, mažina sunkumo jausmą ir skrandžio skausmus.
  • Lėtina įvairių kenksmingų bakterijų ir grybelių augimą.
  • Dėl savo priešgrybelinių savybių gali padėti turint alergijas ar astmą.
  • Turi perilo alkoholio, kuris padeda apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos, odos ir plaučių vėžio.

Ką padaryti iš mėtų?

bigstockphoto.com

bigstockphoto.com

Mėtos yra išties stipraus ir raiškaus skonio bei kvapo, bet, pasitelkus vaizduotę, jas panaudoti galima labai įvairiai. Štai kelios M. Telpner idėjos, kaip išradingai mėgautis mėtų gaiva:

Salotos: Įpjaustykite kelis mėtų lapelius kartu su trupučiu šviežio tarkuoto imbiero ir citrinos žievelės į savo įprastas salotas. Tai įdomi, puiki skonio kompozicija, suteikianti salotoms dar daugiau vasariškos gaivos.

Gėrimai: Trintais mėtos lapeliais pagardinkite geriamąjį vandenį arba šviežiai spaustas sultis – jos ne tik praturtins gėrimą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bet ir paskanins jį.

Ledo kubeliai: Mėtų lapelius galima užšaldyti su vandeniu arba arbata ir tuomet naudoti kokteiliams. Tai – gražu, skoninga, skanu, o svečiams atėjus nereikės kas kartą rūpintis, ar turite šviežių mėtų.

Aromatinis mišinys: Išdžiovintos ir susmulkintos mėtos, sudėtos į mažus paketėlius ar medžiaginius maišelius, papuoš patalpas ar stalčius ir suteiks gaivų kvapą.

Šokoladas: Išlydžius įprastinį šokoladą, į jį smulkiai įpjausčius mėtos lapelių ir vėl viską užšaldžius šaldytuve, gausite šviežių mėtų šokoladą.

Arbata: Supjaustytos arba sutrintos mėtos gali būti iš karto užpilamos karštu vandeniu, ir turėsite skanią bei virškinimo traktą raminančią arbatą.

 

Pesto su mėtomis padažo receptas

Šį padažą galima laikyti šaldytuve hermetiškame indelyje arba užšaldyti ledo gaminimo formelėse, kad galima būtų naudoti naudoti ilgai, kai tik prireiks ir kiek prireiks.

Gaminimo trukmė:  15 minučių

Rezultatas: 2½ puodelio

Ingredientai:

  • ¼ puodelio anakardžio riešutų puselių
  • 1½ puodelio baziliko lapų
  • 1½ puodelio šviežių mėtos lapų
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos

Paruošimas:

  1. Riešutus pakepinkite orkaitėje arba ant keptuvės 5–10 minučių, nuolat pavartydami.
  2. Įdėkite baziliką, mėtas, aliejų į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Įdėkite riešutus, saulėgrąžų sėklas ir česnaką ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  4. Įliekite citrinos sultis, įberkite druską ir dar kartą viską pertrinkite.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1994
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1295
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1484

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980