Mėtos asocijuojasi su gaiva, vasara, lengvumo pojūčiu. Įprasta gerti mėtų arbatą, skanauti mėtiniais ledinukais arba užsisakyti kokteilį su mėtomis. Tačiau ar pagalvojame, kaip įvairiai patys galėtume panaudoti šviežias mėtas, ir kiek daug naudos jos gali duoti organizmui?
Mėtas lengva auginti
Mėtas užaugins ir mažai įgudęs sodininkas. Tai daugiametis, greitai augantis ir vešantis augalas. Geriausiai auga daliniame pavėsyje, drėgname ir maistingųjų medžiagų turtingame dirvožemyje be piktžolių. Mėtų lapus galima skinti visą vasarą. Patręšti mėtas užtenka tik pavasarį, kompostu.
Pasodinus jauną augalą, nuolat nupjaunant stiebus jis ima kerotis. Jeigu nepageidaujamas didelis išsikerojimas, mėtos šaknis galima apkapoti kastuvu.
Mėtos labai naudingos
Mėtos turi daug eterinių aliejų, kuriuose gausu vitamino C, mineralinių medžiagų. Šis augalas gali pagelbėti turint įvairių negalavimų arba tiesiog profilaktiškai:
Ką padaryti iš mėtų?
bigstockphoto.com
Mėtos yra išties stipraus ir raiškaus skonio bei kvapo, bet, pasitelkus vaizduotę, jas panaudoti galima labai įvairiai. Štai kelios M. Telpner idėjos, kaip išradingai mėgautis mėtų gaiva:
Salotos: Įpjaustykite kelis mėtų lapelius kartu su trupučiu šviežio tarkuoto imbiero ir citrinos žievelės į savo įprastas salotas. Tai įdomi, puiki skonio kompozicija, suteikianti salotoms dar daugiau vasariškos gaivos.
Gėrimai: Trintais mėtos lapeliais pagardinkite geriamąjį vandenį arba šviežiai spaustas sultis – jos ne tik praturtins gėrimą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bet ir paskanins jį.
Ledo kubeliai: Mėtų lapelius galima užšaldyti su vandeniu arba arbata ir tuomet naudoti kokteiliams. Tai – gražu, skoninga, skanu, o svečiams atėjus nereikės kas kartą rūpintis, ar turite šviežių mėtų.
Aromatinis mišinys: Išdžiovintos ir susmulkintos mėtos, sudėtos į mažus paketėlius ar medžiaginius maišelius, papuoš patalpas ar stalčius ir suteiks gaivų kvapą.
Šokoladas: Išlydžius įprastinį šokoladą, į jį smulkiai įpjausčius mėtos lapelių ir vėl viską užšaldžius šaldytuve, gausite šviežių mėtų šokoladą.
Arbata: Supjaustytos arba sutrintos mėtos gali būti iš karto užpilamos karštu vandeniu, ir turėsite skanią bei virškinimo traktą raminančią arbatą.
Pesto su mėtomis padažo receptas
Šį padažą galima laikyti šaldytuve hermetiškame indelyje arba užšaldyti ledo gaminimo formelėse, kad galima būtų naudoti naudoti ilgai, kai tik prireiks ir kiek prireiks.
Gaminimo trukmė: 15 minučių
Rezultatas: 2½ puodelio
Ingredientai:
Paruošimas: