Padažas maistui suteikia ne tik spalvą ir tekstūrą, bet ir papildo jį nepaprastomis skonio gamomis. Tik reikia atminti, kad vos viena paprasta klaida pasirenkant padažą ir savo lėkštėje galite užtaisyti tikrą kalorijų bombą. Tuo tarpu puikiai parinktas ir priderintas padažas papildo patiekalą vitaminais, mineralais ir naudingaisiais riebalais. Pateikiame keletą sveikų ir gardžių padažų receptų, kurie neperkrauna maisto papildomais riebalais ar kalorijomis:
Tzatziki atkeliavo iš žavingosios Graikijos. Šiame padaže gausu proteinų, probiotikų, kalcio ir vitaminų D ir C. Pagrindiniai padažo ingredientai – natūralus jogurtas, krapai, agurkai ir citrinų sultys. Tiesiog susmulkinkite krapus ir agurkus ir sumaišykite ingredientus. Puikiai tiks su vištiena ar jautiena, suteiks mėsai gaivumo ir lengvumo.
Pikantiškas ir provokuojančiai žalias padažas, kupinas naudingųjų riebalų ir vitamino K. Į šio padažo sudėtį įeina bazilikas, alyvuogių aliejus, kedro riešutai ir česnakas. Susmulkintus ingredientus pagardinkite parmezano sūriu ir gausite tradicinį pesto padažą, kuriuo praturtinsite makaronų patiekalus, omletus, sumuštinius.
Padaže ryškiausiais skonio instrumentais groja pomidorai, česnakai, svogūnai ir jalapenai. Šiuose aitriuosiuose pipiruose esantis kapsicinas, padeda apsaugoti kraujagysles nuo uždegimų bei stabdo riebalų įsisavinimą kūne. Šiuo padažu pagardinkite kiaušinius, vištieną, ryžius. Skanaukite jo su kukurūzų paplotėliais, naminiais mėsainiais bei salotomis.
Jums reikės:
4 pomidorų;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 v. š. laimo ar čitrinos sulčių;
1 jalapeno pipiro;
Ryšulėlio šviežių petražolių;
Druskos, pipirų pagal skonį.
Paruošimas: Ingredientus susmulkinkite ir sumaišykite (tai iškart galite padaryti ir elektriniu smulkintuvu). Jeigu nemėgstate aštriai, dėkite tik pusę jalapeno pipiro ir pragaukite, ar skonis tinkamas.
Tai itališkas padažas, gaminamas iš pomidorų, česnakų, alyvuogių aliejaus, baziliko ir druskos. Padažo skonį galite kaskart keisti, pagardindami jį kaparėliais, alyvuogėmis ar kitais mėgstamais prieskoniais. Jis yra turtingas gerosiomis medžiagomis, kurios padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Taip pat šiame padaže gausu beta-karoteno, kuris padeda stabdyti senėjimo procesą. Šis padažas ypač dera prie makaronų patiekalų, mėsos kukulių, grilyje keptų daržovių.
Jums reikės:
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 svogūno
4 skiltelių česnako (smulkiai pjaustytos)
800g koncervuotų, smulkintų pomidorų
2 šaukštų pomidorų pastos
250 ml vandens
2 saujos šviežio, pjaustyto baziliko
1 arb. šaukšt. prieskonių, pavyzdžiui, džiovintų itališkų žolelių
3 vnt. laurų lapų
2 arb. šaukšt. druskos
1 šaukštas cukraus
1 arb. šaukšt. juodųjų pipirų
Gaminimas: