Brokoliai visame pasaulyje yra labai vertinami dėl savo savybių: ši kopūstų rūšis turi stiprių priešuždegiminių savybių, be to, saugo mūsų organizmą nuo onkologinių ligų.
Tai yra šarminis produktas, todėl labai naudingas mūsų sveikatai. Brokoliai yra vienas iš pilnavertiškiausių ir maistingiausių produktų, kadangi juose gausu vitaminų C ir E, beta-karoteno, flavonoidų, sieros junginių, ląstelienos ir liuteino. Brokoliuose yra labai mažai kalorijų. Deja, retas žino, kaip teisingai paruošti brokolius ir maistui naudoja tik viršutinę, žiedinę brokolių dalį. Išmokite teisingai paruošti brokolius maistui, išlaikant juose kuo daugiau maistingų medžiagų.
Kurias brokolių dalis reiktų naudoti maistui?
Žmonės, kurių maisto racione yra brokolių, dažniausiai maistui naudoja tik žiedinę jų dalį, pamiršdami apie lapus ir stiebus. Dauguma žmonių nežino, kad visos brokolio augalo dalys turi savyje daugybę maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, brokolio stiebuose yra didžiulis kiekis ląstelienos, netgi daugiau nei lapuose. O lapuose yra daugiau beta-karotino nei lapuose ir žieduose. Tad norint mėgautis visomis daržovės teikiamomis naudomis, ją derėtų vartoti visą.
Kaip į mitybą įtraukti brokolio stiebus?
Brokolio stiebai yra malonaus, saldoko skonio. Juos ruošti galima kartu su žiedine dalimi, tik keletą minučių ilgiau paverdant ar pakepant. Brokolio stiebai prancūzų virtuvėje nėra naujiena: jie nuskuta stiebus lygiai kaip bulves. Po odele yra sultingas minkštimas, kuris pjaustomas ir dedamas į sriubas bei troškinius.
Kaip į mitybą įtraukti brokolių lapus?
Dauguma žmonių brokolių lapus išmeta, nežinodami, kad tai yra pati vertingiausia brokolių dalis, kurioje gausu maistinių medžiagų. Brokolių lapuose yra daug beta-karoteno – svarbaus antioksidanto, kuris gali sumažinti krūties vėžio riziką ir geltonosios dėmės progresavimą (su senėjimu susijusi akių komplikacija). Brokolių lapuose taip pat yra vitamino A, kuris stiprina imuninę sistemą ir tausoja regėjimą. 30 gr. Brokolių lapuose yra 44% rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Jaunų brokolių lapų maistinė sudėtis yra panaši į špinatų bei lapinių kopūstų – jie puikiai tiks maistingoms salotoms.
Kaip geriausia ruošti brokolius?
Tai, kaip ruošiame daržoves, turi didelės įtakos išsaugant jų vertingąsias maistines savybes, o brokoliai nėra išimtis. Viename iš 2008 metais atliktų tyrimų teigiama, kad ruošiant daržoves garuose išsaugoma daugiausiai maistinių medžiagų. Brokolius garima ruošti garuose kartu su kitomis daržovėmis. Tam geriausiai tiks daržovių garintuvė arba į puodą su vandeniu įdedamas papildomas indas. Paruošimui prireiks tik 15 minučių
Su kuo brokoliai dera geriausiai?
Vienas pagrindinių brokolių privalumų yra tas, kad tai universali daržovė, kuri dera praktiškai su bet kuriais produktais ir skoniais. Kaip bebūtų, geriausia šią kopūsto rūšį derinti su kitais produktais, kuriuose yra daug vitamino B, pavyzdžiui su pomidorais ir špinatais. Taip pat juos galima valgyti ir vienus, apšlaksčius alyvuogių aliejumi ar citrinų sultimis.
Kaip iš brokolių pagaminti naudingas šiltas salotas?
Ši daržovė gali tapti pagrindiniu daugybės salotų ingredientu ir subalansuotos mitybos elementu.
Jums reikės
Paruošimas:
Nuplaukite brokolius, juos pasmulkinkite. Apvirkite pasūdytame vandenyje (bet neišvirkite iki galo), nupilkite vandenį ir perdėkite brokolius į dubenėlį. Supjaustykite pomidorus kubeliais, papriką – juostelėmis, o svogūną – plonais žiedeliais. Keptuvėje keletą minučių apkepkite šviežias daržoves, po to pridėkite ir dar kelias minutes pakepkite krevetes, sumaišykite su brokoliais. Paskaninkite druska, pipirais, užpilkite alyvuogių aliejaus ir patiekite. Skanaus!