Mityba

Brokoliai: jų nauda ir paruošimas

Publikuotas 2016 22 kovo views 23304

Brokoliai visame pasaulyje yra labai vertinami dėl savo savybių: ši kopūstų rūšis turi stiprių priešuždegiminių savybių, be to, saugo mūsų organizmą nuo onkologinių ligų.

Tai yra šarminis produktas, todėl labai naudingas mūsų sveikatai. Brokoliai yra vienas iš pilnavertiškiausių ir maistingiausių produktų, kadangi juose gausu vitaminų C ir E, beta-karoteno, flavonoidų, sieros junginių, ląstelienos ir liuteino. Brokoliuose yra labai mažai kalorijų. Deja, retas žino, kaip teisingai paruošti brokolius ir maistui naudoja tik viršutinę, žiedinę brokolių dalį. Išmokite teisingai paruošti brokolius maistui, išlaikant juose kuo daugiau maistingų medžiagų.

Kurias brokolių dalis reiktų naudoti maistui?

Žmonės, kurių maisto racione yra brokolių, dažniausiai maistui naudoja tik žiedinę jų dalį, pamiršdami apie lapus ir stiebus. Dauguma žmonių nežino, kad visos brokolio augalo dalys turi savyje daugybę maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, brokolio stiebuose yra didžiulis kiekis ląstelienos, netgi daugiau nei lapuose. O lapuose yra daugiau beta-karotino nei lapuose ir žieduose. Tad norint mėgautis visomis daržovės teikiamomis naudomis, ją derėtų vartoti visą.

Kaip į mitybą įtraukti brokolio stiebus?

Brokolio stiebai yra malonaus, saldoko skonio. Juos ruošti galima kartu su žiedine dalimi, tik keletą minučių ilgiau paverdant ar pakepant. Brokolio stiebai prancūzų virtuvėje nėra naujiena: jie nuskuta stiebus lygiai kaip bulves. Po odele yra sultingas minkštimas, kuris pjaustomas ir dedamas į sriubas bei troškinius.

Kaip į mitybą įtraukti brokolių lapus?

Dauguma žmonių brokolių lapus išmeta, nežinodami, kad tai yra pati vertingiausia brokolių dalis, kurioje gausu maistinių medžiagų. Brokolių lapuose yra daug beta-karoteno – svarbaus antioksidanto, kuris gali sumažinti krūties vėžio riziką ir geltonosios dėmės progresavimą (su senėjimu susijusi akių komplikacija). Brokolių lapuose taip pat yra vitamino A, kuris stiprina imuninę sistemą ir tausoja regėjimą. 30 gr. Brokolių lapuose yra 44% rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Jaunų brokolių lapų maistinė sudėtis yra panaši į špinatų bei lapinių kopūstų – jie puikiai tiks maistingoms salotoms.

Kaip geriausia ruošti brokolius?

Tai, kaip ruošiame daržoves, turi didelės įtakos išsaugant jų vertingąsias maistines savybes, o brokoliai nėra išimtis. Viename iš 2008 metais atliktų tyrimų teigiama, kad ruošiant daržoves garuose išsaugoma daugiausiai maistinių medžiagų. Brokolius garima ruošti garuose kartu su kitomis daržovėmis. Tam geriausiai tiks daržovių garintuvė arba į puodą su vandeniu įdedamas papildomas indas. Paruošimui prireiks tik 15 minučių

Su kuo brokoliai dera geriausiai?

Vienas pagrindinių brokolių privalumų yra tas, kad tai universali daržovė, kuri dera praktiškai su bet kuriais produktais ir skoniais. Kaip bebūtų, geriausia šią kopūsto rūšį derinti su kitais produktais, kuriuose yra daug vitamino B, pavyzdžiui su pomidorais ir špinatais. Taip pat juos galima valgyti ir vienus, apšlaksčius alyvuogių aliejumi ar citrinų sultimis.

Kaip iš brokolių pagaminti naudingas šiltas salotas?

Ši daržovė gali tapti pagrindiniu daugybės salotų ingredientu ir subalansuotos mitybos elementu.

Jums reikės

  • 1 kg brokolių;
  • 2 pomidorų;
  • 1 žalios paprikos;
  • ½ svogūno;
  • 150 g paruoštų krevečių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek pipirų, žiupsnelio druskos;

Paruošimas:

Nuplaukite brokolius, juos pasmulkinkite. Apvirkite pasūdytame vandenyje (bet neišvirkite iki galo), nupilkite vandenį ir perdėkite brokolius į dubenėlį. Supjaustykite pomidorus kubeliais, papriką – juostelėmis, o svogūną – plonais žiedeliais. Keptuvėje keletą minučių apkepkite šviežias daržoves, po to pridėkite ir dar kelias minutes pakepkite krevetes, sumaišykite su brokoliais. Paskaninkite druska, pipirais, užpilkite alyvuogių aliejaus ir patiekite. Skanaus!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1068
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 754
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 887

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 602
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 779