Mityba

Naudingos prieskoninės žolelės, kurių galite užsiauginti ant palangės

Publikuotas 2016 1 kovo views 7623
Naudingos prieskoninės žolelės, kurių galite užsiauginti ant palangės

Nuostabu, kaip lengvai galima pagardinti savo kasdienius patiekalus žalumynais. Patiems auginti žalumynus yra itin pigus ir paprastas būdas sveikai ir skaniai maitintis, o artėjant pavasariui, pats laikas tam ruoštis! Pažinkite, kokių naudingų savybių turi šie prieskoniniai augalai, kuriuos galite auginti ant palangės. 

Žinoma, jei nesižavite šia smulkia sodininkyste, savo patiekalus galite gardinti ir džiovintais prieskoniais. Tyrimais seniai įrodyta, jog žalumynais gardinti patiekalai yra turtingesni ne tik skoniu, bet ir sveikosiomis medžiagomis. Tai bene pati sveikiausia ir paprasčiausia dieta, kokia tik gali būti.

Petražolė ne tik gaivina burnos kvapą, bet ir grynina bei valo visą kvėpavimo takų sistemą. Petražolėse gausu chlorofilo, kuris padeda įsisavinti deguonį, stabdo bakterijų dauginimąsi ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Petražolėmis galite pagardinti salotas, garuose virtas daržoves, keptą žuvį, pomidorų padažus, bei, žinoma, jomis puošti patiekiamus patiekalus.

Rozmarinas gerina atmintį ir smegenų veiklą. Jame gausu medžiagų apsaugančių biologiškai akyvią medžiagą acetilcholiną, kuri padeda perduoti nervinius impulsus. Rozmarinas taip pat turi uždegimą stabdančių savybių bei yra dažnai naudojamas artrito gydymui. Išskirtinio aromato suteiks vištienai, kiaulienai, ėrienai, lašišai, tunui bei daugeliui sriubų ir padažų.

Šalavijas turi savybių, padedančių sustabdyti diabeto simptomus. Kol kas šis poveikis pastebėtas gyvūnams, o žmogui dar nėra gerai ištirtas, tačiau jau dabar žinoma, jog šalavijas mažina uždegimo reakcijas bei turi antioksidantinių savybių. Tiesa, tyrimais buvo įrodytas teigiamas šalavijų poveikis žmogaus smegenų veiklai, o ypač  – atminčiai. Dėl savo antibakterinių ir antivirusinių savybių, ši žolelė naudojama ajurvedos medicinoje kaip organizmą valanti priemonė. Tiks pomidorų padažui, kiaušinienei. Taip pat išmėginkite šalavijo,  alyvuogių aliejaus ir česnako derinį.

Čiobreliuose gausu timolio. Šis pasižymi itin geromis antibakterinėmis ir antiseptinėmis savybėmis. Čiobreliais gardinami troškiniai, mėsa, daržovės, jie taip pat puikiai tinka su bulvių, pupelių ir kiaušinių patiekalais.

Kalendrose yra cineolio. Ši medžiaga mažina artrito simptomus bei pasižymi itin stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Be to, kalendroje esančios rūgštys padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Ciberžolės išsiskiria ryškiu skoniu, tad jomis gardinami aštresni patiekalai.

Bazilikai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir padeda stabdyti kai kurių bakterijų augimą. Taip pat bazilikai saugo nuo cholesterolio susidarymo kraujyje. Puikiai tinka su pomidorais, įvairiomis salotomis, padažais. Iš bazilikų, kedro riešutų ir parmezano sūrio pasigaminsite universalų pesto padažą.

Raudonėlis – prieskonis, kuriame taip pat gausu timolio. Be to, tai Vitamino K šaltinis. Raudonėlis yra aktyviausias antioksidantas. Jis pasižymi priešgrybelinėmis, antibakterinėmis ir antiparazitinėmis savybėmis. Picos ir daugelis Viduržemio jūros virtuvės patiekalų yra neįsivaizduojami be šio prieskonio.

Pipirmėtės, mėtos. Skaniausios šviežios, šios žolelės turi mentolio, kuris atpalaiduoja raumenis ir gali palengvinti virškinimą bei numalšinti virškinamojo trakto spazmus. Be to, tai natūraliai su mikrobais kovojantys ir blogą burnos kvapą mažinantys augalai. Naudokite, kai norite patiekalams ar gėrimams suteikti gaivumo. Tinka sriuboms, padažams ir mėsos patiekalams.

Krapai turi monoterpenų ir flavonoidų. Šios medžiagos aktyvina organizmo apsaugines funkcijas, gali neutralizuoti kai kuriuos kancerogenus. Be to, krapai yra puikus kalcio šaltinis ir padeda stiprinti kaulų struktūrą. Tinka įvairiems marinatams, salotų padažams, žuviai pagardinti.

Sultenės nėra prieskoninės, tačiau tai augalas, puikiai tinkatis auginimui ant palangės. Tai puikus vitaminų A, C ir B6 šaltinis ankstyvą pavasarį. Šiais žalumynais, gausiais kalio, mangano ir geležies galite mėgautis su salotomis ar sumuštiniais.

Pipirnę užaugins net tie, kurie turi mažai kantrybės. Greitai augantis ir nelepus augalas turi neįtikėtiną naudą regėjimui, nes vos su 30 g šių žolelių gausite 40 % rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be to, pipirnėje daugiau vitamino C nei apelsinuose! Tai puiki salotų ir sumuštinių sudedamoji dalis.

Garstyčių lapeliai yra mineralų, tokių kaip kalcis, kalis ir fosforas šaltinis. Be to, šis augalas padeda valyti kraują ir kepenis. Garstyčių lapus dėkite į įprastas salotas arba makaronų salotas.

Pasirinkite pageidaujamų žolelių, įsirenkite mažą sodelį ant palangės ir mėgaukitės pirmaisiais pavasario žalumynais. Kai po ranka turėsite šviežių žolelių, jomis bus lengva praturtinti gaminamus patiekalus. Jeigu nespėjate visų sunaudoti, susidžiovinkite ir laikykite jas indeliuose.

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1957
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1275
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1458

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 724
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 970