Mityba

Keptas žiedinis kopūstas – tobulos vakarienės receptas

Publikuotas 2016 23 vasario views 83148
Keptas žiedinis kopūstas – tobulos vakarienės receptas

Vietoj keptos mėsos stalo viduryje gali puikuotis taip pat gardžiai apskrudusi, kepta žiedinio kopūsto galva. Kadangi daržovė nėra kaloringa, ją galima gardinti įvairiais padažais. Tai įvertino ir virtuvės šefai visame pasaulyje: toks patiekalas randamas net restoranų valgiaraščiuose Prancūzijoje. Pateikiame receptą, kuriame žiedinis kopūstas yra pagrindinis ingredientas!

Žiedinius kopūstus pamėgom kaip garnyrą arba salotas praturtinantį ingredientą. Pasak aplinkosaugininkų, tai viena mažiausiai pesticidais purškiamų daržovių, tad neapsiriksite ją pirkdami. Be to, priešingai nei jo pusbrolis brokolis, žiedinis kopūstas turi kur kas labiau visiems patinkantį skonį. Galiausiai, žiūrint į faktą, kad 100 g žiedinio kopūsto turi vos 25 kalorijas, pradedi galvoti – ar iš šios daržvės išeitų ne tik garnyras, bet ir pagrindinis patiekalas, kurio prisivalgyti galima į valias? Atsakymas – taip!

Keptas žiedinis kopūstas – tobulos vakarienės receptas

Jums reikės:

  • 1 didelės žiedinio kopūsto galvos; 
  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus; 
  • 1 česnako skiltelės; 
  • 4 šaukštų garstyčių;
  • ryšulėlio petražolių;
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • citrinos;
  • druskos, pipirų (pagal skonį);

Paruošimas:

  1. Nuplaukite žiedinį kopūstą, nupjaustykite žalius lapus ir kotą. Įtrinkite visą kopūstą česnaku.
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, garstyčias, pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patepkite kopūstą 5 šaukštais šio padažo ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 ℃. Kepkite apie 1 val., porą kartų dar pašlakstykite aliejumi arba likusiu padažu, kol gražiai paruduos ir viduje taps minkštas. Palikite bent 1 šaukštą padažo pabaigai.
  3. Sumaišykite sūrį ir smulkintas petražoles. Iškepusį žiedinį kopūstą kelias minutes pavėsinkite, dar kartą patepkite garstyčiomis ir apibarstykite sūrio ir žolelių mišiniu.  
  4. Patiekite su citrinos riekelėmis. Skaniai ir sveikai pavalgykite!

Išbandykite kitokius padažus keptam žiediniam kopūstui pagardinti: baltą padažą, sūrio padažą, pesto ir riešutų derinį. Nepabijokite paeksperimentuoti!

 

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1994
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1295
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1484

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980