Turbūt žinote, kad pavojingi ligų sukėlėjai kaupiasi ant kiaušinio lukšto, tad jo sąlyčio su maistu derėtų vengti? O ar esate matę, kaip populiarus šefas Jamie Oliver atskilusį kiaušinio lukštą ištraukia kitu to paties kiaušinio lukštu? Klaidų virtuvėje daro kiekvienas, net ir patyrę šefai. Tiesa, jie galbūt dažniausiai daro jas apgalvotai (juk Jamie Oliver naudoja tik organiškus produktus, tad ir kiaušiniai saugūs), o mums kartais trūksta tokių žinių. Pateikiame sąrašą maisto gaminimo klaidų – išvengdami jų, galėsite džiaugtis žymiai skanesniais ir kokybiškesniais patiekalais.
1. Mėsą patiekiate vos iškeptą. Kad ir kaip nebesulaukiate sultingo gabaliuko nuo grotelių ar keptuvės, pakentėkite dar bent 5 minutes. Šitaip duosite laiko pasiskirstyti sultims, tad skonis bus žymiai sodresnis, o mėsa sultinga ir minkštesnė.
2. Gamindami neragaujate maisto. Turbūt tai dėl to, kad labai pasitikite savo kulinarijos įgūdžiais. Vis dėlto, net ir gamindami pagal receptą, kol dar ne per vėlu, karts nuo karto paragaukite patiekalo, kad žinotumėte, ar nieko netrūksta.
3. Perpildote keptuvę. Kai keptuvė pilna, sunku apvartyti, pamaišyti ir, svarbiausia, maistas kepa netolygiai. Jeigu porcijos didelės, o keptuvė per maža, geriau kepkite du kartus.
4. Per dažnai vartote mėsą. Pakepate iš vienos pusės, apverčiate, kepate iš kitos. Viskas. Būtent tiek reikia vartyti mėsą, kad gautumėte puikų kepsnį. Žinoma, kartais receptas pateikia kitokį apkepimo būdą, bet klasikinis variantas yra vienas vertimas.
5. Mėsą gaminate vos išimtą iš šaldytuvo. Palikite mėsą kambario temperatūroje bent 30 minučių. Šitaip ji sušils ir iškeps tolygiau.
6. Taisote klaidas pridėdami visko daugiau. Patiekalas nedžiugina skoniu, tad pridedate dar prieskonių, po to dar kažko iš šaldytuvo, pilate padažo, vandens, vėl prieskonių… Grįžkime prie pradžios. Visiems pasitaiko, kad rezultatas neatitinka lūkesčių. Priimkite tai ir negadinkite daugiau ingredientų bandydami kažką išgebėti. Visiems pasitaiko.
7. Per daug prieskonių. Pridėti dar šiek tiek bus lengviau negu išimti, tad su prieskoniais būkite atsargūs. Jeigu padauginate druskos ar kitų prieskonių, bandykite pataisyti skiesdami vandeniu ar maskuoti rūgštele, pvz. citrinų sultimis.
8. Per mažai prieskonių. Prėskas maistas niekam nepadaro teigiamo įspūdžio. Kad žinotumėte patiekalo skonį, vėlgi – būtina ragauti.
9. Perkepate mėsą. Jūsų ruošiamo maisto kokybę labai pagerins maisto termometras. Dabar galėsite ne tik neperkepti mėsos, bet ir paruošti sultingą, vidutiniškai iškepusį kepsnį ir stebėti žuvies ar vištienos temperatūrą.
10. Neteisingai apvoliojate džiūvėsėliuose. Patikrintas procesas: apvoliokite gabaliuką miltuose, merkite į kiaušinį, o tada – į džiūvėsėlius. Gausite puikią traškią plutelę.
11. Neatsižvelgiate į savo virtuvinės įrangos pajėgumą. Aklai nesikliaukite recepto nurodymais. Jūsų orkaitė gali kepti greičiau ar lėčiau, lygiai taip pat ir su jūsų virykle. Pažinkite savo įrangą. Tai padaryti padės ir jau minėtas maisto termometras.
12. Prastai išplakate baltymus. Jeigu baltymai nesigauna purūs, tam veikiausiai yra priežastis. Prieš plakdami, palaikykite juos apie 15 minučių kambario temperatūroje: sušilę baltymai išsiplaks žymiai geriau.
13. Neteisingai pasirenkate aliejų kepimui. Kiekvienas aliejus turi skirtingą užkaitimo temperatūrą. Pasirinkite tinkamą rūšį, atsižvelgdami į tai, kokioje temperatūroje gaminsite.
14. Neįkaitinate keptuvės. Maistą dėkite tik į gerai įkaitintą keptuvę. Iškart aukšta temperatūra padės teisingai jį apdoroti. Juk norite iškepti, o ne po truputį sušildyti, ar ne?
15. Perverdate daržoves. Kad iš daržovių neliktų tik sukritusi žalumynų krūva, stebėkite jų virimo laiką. Šparagines pupeles, brokolius, šparagus perliekite šaltu vandeniu iškart po virimo.
16. Maistas praranda spalvą. Kalbant apie bulves, avokadus ar kitus oksiduotis ir paruduoti linkusius produktus, yra išsigelbėjimas: citrinų, laimų sultys ar vitaminas C.