Mityba

9 idėjos, kuo pakeisti druską

Publikuotas 2016 3 spalio views 13906
druskos pakaitalai shutterstock.com

Nors druska mūsų organizmui – būtina, pernelyg didelis jos kiekis gali pridaryti žalos sveikatai. Kadangi perdirbtuose maisto produktuose šio baltojo prieskonio ir taip daugiau nei reikia, gamindami jį pakeiskite sveikesnėmis ir dar gardesnėmis alternatyvomis.

  1. Mėtos. Gaivumo suteikiantis prieskonis, puikiai tiksiantis pagardinti saldžius patiekalus, salotas, makaronus ar kuskusą. Ypatingai dera su tokiomis daržovėmis kaip morkos, žirniai bei pupos. Kadangi mėtos lapelius rekomenduojama vartoti šviežius, verta prieskonį auginti namuose ant palangės.
  1. Rozmarinas. Itin kvapnus prieskonis, kurio verčiau nepadauginti – antraip nustelbs kitus patiekalo skonius. Paruošimo būdas labai paprastas: tereikia sudžiovinti lapelius ir juos sutrinti. Rozmarinas puikiai tiks su kepta mėsa, duona, naminėmis picomis, pomidorų padažu, pupelių, bulvių ar kiaušinių patiekalais.
  1. Muskatas. Suteikia saldų pikantišką skonį, todėl maiste itin dera su cinamonu ir gvazdikėliais. Virtuvės meistrai rekomenduoja muskato bei juodųjų pipirų deriniu paskaninti namuose gaminamą sūrio padažą, bulvių bei kopūstų sriubas. Nepamirškite, kad trintas šviežias muskatas daug skanesnis nei maltas!
  1. Bazilikas. Tobulai tinka marinatų, padažų, sumuštinių, sriubų ir salotų gamyboje. Prieskonis plačiai naudojamas Viduržemio jūros virtuvėje, todėl nesuklysite juo paskanindami picą ar Bolonijos padažą. Puikiai auga vazonėlyje, todėl baziliko skoniu galite džiaugtis ištisus metus.
  1. Cinamonas. Nors esame įpratę juo gardinti kepinius ir kitus saldumynus, prieskonis puikiai tinka ir aštriems patiekalams. Pavyzdžiui, Turkijos ir Vidurio Rytų virtuvėje jis naudojamas paskaninti vištieną bei ėrieną. Be to, cinamonas sustiprina orkaitėje keptų daržovių, Bolonijos padažo, tadžino ir troškintų vaisių skonį.  

druskos pakaitalai

  1. Kalendra. Jei druską nusprendėte iškeisti į kalendros lapelius, jais patiekalus gardinkite pačioje gaminimo proceso pabaigoje. Tuo tarpu sėklas rekomenduojama šiek tiek pakepti ir į maistą dėti arba visas, arba sutrintas. Kalendra puikiai tiks su salotomis, sriubomis, padažais, žuvimi ir vištiena.
  1. Čiobrelis – ne vien arbatai. Visu skoniu atsiskleidžia tik ilgai apdorojamas, todėl netinka greitai pagaminamuose patiekaluose. Čiobrelis puikiai dera su kitais prieskoniais: rozmarinu, petražolėmis ir raudonėliu. Beje, galima vartoti ne tik nuskabytus lapus, bet ir kotelį.
  1. Imbieras. Vienas pagrindinių peršalimo gydytojų, be kurio neapsieinama kulinarijoje. Prieskoniu paskaninkite troškinius, mėsą, ryžius ir salotas. Nors parduotuvėse galima įsigyti malto imbiero, norėdami iš prieskonio pasisavinti daugiau maistingųjų medžiagų, pirkite visą šaknį ir patys ją apdorokite pagal poreikius.
  1. Kuminas. Kmyno pusbrolis, vienas populiariausių prieskonių pasaulyje. Nesuklysite juo pagardindami ėrieną, pupas ir ryžius. Mėgstate indiškus skonius? Tuomet kuminą sumaišykite su kardamonu, kalendra ir ciberžole.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1996
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1297
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1485

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980