Mityba

7 priežastys, kodėl jaučiamas alkio jausmas

Publikuotas 2016 5 gegužės views 27862
7 priežastys, kodėl jaučiamas alkio jausmas

Kartais alkio jausmas kankina visai ne todėl, kad skrandis ištuštėjo. Daugybė įvairių veiksnių gali sukelti norą ir vėl pavalgyti. Laimei, kai kurie šių veiksnių gali būti lengvai kontroliuojami – tereikia juos žinoti.

  • Prisivalgote krakmolingų angliavandenių

Ar kada pastebėjote, kad suvalgius vieną spurgą ar sausainį, nebegalite atsispirti… kol iš visos dėžutės lieka tik trupiniai? Angliavandeniai, ypatingai tie, kurių yra saldumynuose ir baltų miltų patiekaluose – pyragaičiuose, traškučiuose ir sausainiuose, – greitai pakelia cukraus lygį kraujyje, tačiau po to jis greitai nukrenta. Šis svyravimas sukelia stiprų alkį saldiems angliavandeniams, taip įkliūnate užburtame rate.

  • Jus veikia stresas

Kai esate įsitempę, Jūsų organizmo sistema gamina streso hormonus – adrenaliną ir kortizolį. Padidėjęs šių hormonų lygis signalizuoja, tarsi jums reikia energijos, tad kyla apetitas. Stresas taip pat sumažina galvos smegenyse veikiančių cheminių medžiagų – seratonino lygį, o tai gali priversti Jus pasijusti alkanam. Turėtumėte apsvarstyti galimybę dažniau apsilankyti jogos užsiėmimuose ar pagarsinti raminančios muzikos grojaraštį mašinoje – ieškokite būdų mažinti patiriamo streso lygį.

  • Jums trūksta baltymų

Baltymai ne tik ilgiau išlieka skrandyje ir sukelia sotumo jausmą, tačiau, buvo įrodyta, kad turi ir apetitą mažinantį pojūtį. Stenkitės suvartoti mažiausiai 46 gramus baltymų per dieną (geriausi šaltiniai: graikiškas jogurtas, kiaušiniai, liesa mėsa ir pilno grūdo maisto produktai), – tai yra rekomenduojama dienos norma moterims nuo 19 iki 70 metų. Tuo tarpų vyrams – 56 gramai per dieną.

  • Valgote per mažai riebalų

Kaip ir baltymai, neprisotinti riebalai taip pat yra siejami su sotumo jausmu. Kai jaučiatės pasisotinęs maistu, labiau įsiklausote į alkio signalus ir nevalgote tol, kol vėl nepasijaučiate tikrai alkani. Šių širdžiai sveikų ir smegenų veiklą skatinančių riebalų savo mityboje galite gauti vartodami įvairius aliejus, riešutus ir sėklas, ar avokadus. Specialistai rekomenduoja riboti riebalų suvartojimą nuo 20 iki 35 procentų kasdien gaunamų kalorijų.

  • Praleidžiate valgymą

Praleidžiate pietus ar atsisakote popietinio užkandžio? Jūsų skrandis gana ilgą laiko tarpą būna tuščias, tad išskiria didesnį alkio hormono grelino kiekį. Ir netgi jeigu visai nenorite pusryčių, per valandą nuo atsibudimo būtinai kažko užkąskite – tai gali būti jogurtas, riešutų sviestas ir obuolio skiltelės, arba sojos pieno kokteilis. Praleisdami kažkurį valgymą, tampate linkę daugiau prisivalgyti kito užkandžio metu. Stenkitės, kad tarp valgymų būtų ne didesnės nei 4-5 val. pertraukos.

  • Jus supa vaizdai su maistu

Jeigu jus persekioja draugų įkeltos priešpiečių nuotraukos, greito maisto užkandinių reklamos ir kiti vaizdai su maistu, nenuostabu, kad nuolat norite įsidėti kąsnį į burną. 2012 m. atliktas tyrimas, aprašytas žurnale „Obesity“, nustatė, kad vien žiūrėjimas į maistą pakėlė grelino, alkio hormono, lygį. Žinoma, negalite visiškai atsisakyti galimybės matyti maistą, bet stenkitės praleisti televizijos reklamas ar savo socialinių paskyrų turinį.

  • Neleidžiate atsirasti sotumo jausmui

Stenkitės maistą valgyti lėtai, pasigardžiuodami kiekvienu kąsniu ir mėgaudamiesi geru maistu. Tuomet, palaukite 20 minučių, prieš nuspręsdami, ar Jums norisi dar. Tiek užtrunka, kol Jūsų smegenis pasiekia sotumo signalas. Pasaulyje vis daugėja sąmoningo valgymo šalininkų – galbūt tai tiktų ir jums?

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 1999
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 1298
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 1487

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 733
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 980