Mityba

4 dalykai, kurie nutinka nustojus valgyti mėsą

Publikuotas 2016 12 lapkričio views 28369
nustojus valgyti mėsą shutterstock.com

Meilė gyvūnams ir „principai“ – tokios priežastys neretai, numanoma, slypi sprendime nevalgyti mėsos. Vis dėlto yra daugybė kitų vegetarizmo aspektų, skatinančių apsvarstyti mėsos gaminių vartojimą ar bent jau porcijų mažinimą.

Kodėl verta nevalgyti mėsos?

  1. Mažinamas kūno uždegimas

Asmenys, kurie reguliariai valgo didelius kiekius mėsos bei pieno produktų, taip pat vartoja perdirbtus bei rafinuotus gaminius, kenčia nuo chroninio kūno uždegimo. Žinoma, trumpalaikis uždegimas yra normalus ir netgi būtinas (pvz., po traumos), tačiau jeigu tai trunka kelis mėnesius ar metus – problema yra rimta.

Svarbu prisiminti, kad lėtinis uždegimas ne tik silpnina imunitetą bei skatina nuovargį ir mieguistumą, bet taip pat gali išprovokuoti širdies infarktą, insultą, diabetą.

Atsisakius mėsos sumažėja C-reaktyvaus baltymo (CRP) kiekis kraujyje (padidėjęs CRP nurodo uždegimą). Be to, mitybos racionas, kuriame gausu vaisių bei daržovių, padeda išvalyti organizmą (augaluose yra skaidulinių medžiagų bei antioksidantų, kurie kovoja su uždegimo procesais) ir atstatyti normalią temperatūrą.

  1. Naikinamas cholesterolis

Sotieji riebalai, kurių didžiausia koncentracija randama gyvūninės kilmės produktuose, yra pagrindinis veiksnys, nulemiantis cholesterolio lygio kraujyje didėjimą. Aukštas cholesterolio kiekis sukelia riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, taip pat patirti insultą.

Tačiau pasak mokslininkų, atsisakius mėsos gaminių ir vietoje jų pasirinkus augalinės kilmės maistą, cholesterolio kiekis kraujyje gali būti sumažinimams iki 35 procentų.

  1. Palaikomas medžiagų apykaitos spartumas

Sutrikusi virškinamojo trakto bei žarnyno veikla skatina ne tik nutukimą, bet ir įvairių ligų vystymąsi, todėl palaikyti tinkamą šių organų veiklą yra itin svarbu.

Atsisakius mėsos gaminių, sumažinamas blogųjų bakterijų kiekis, o iš augalinės kilmės produktų pasisavinamos gerosios bakterijos užtikrina ne tik greitą medžiagų apykaitos darbą, bet ir padeda išvengti sudėtingų ligų, sukeliamų neišvalytų toksinų, glūdinčių organizme.  

  1. Sumažinama tikimybė susirgti 2 tipo cukriniu diabetu

Mokslininkų teigimu, raudonoje mėsoje esantys baltymai didina riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Taip nutinka todėl, kad gyvuliniai riebalai bei perdirbtoje mėsoje esantys konservantai pažeidžia kasos ląsteles, skatina organizmo uždegimo procesus ir sukelia svorio augimą, o tai išprovokuoja netinkamą kasoje gaminamo ir į kraują išskiriamo polipeptidinio hormono – insulino gamybą.

Taigi ar tikrai verta atsisakyti mėsos produktų?

Ko gero, geriausias patarimas – paeksperimentuoti. Jeigu atsisakius mėsos produktų savaitei ar dvejoms savijauta tampa geresnė, tuomet verta persvarstyti maisto racioną ir mitybą subalansuoti taip, jog mėsos gaminiai iš jos būtų išbraukti arba užimtų tik minimalią dalį.

Beje, verta paminėti, jog ne tik vegetarizmo, bet ir aplinkosaugos šalininkai primena, kad atsisakiusieji gyvūninės kilmės produktų, prisideda ir prie mūsų planetos tausojimo. Gyvulių žemės ūkis yra laikomas viena destruktyviausių pramonės šakų Žemei, nes didina šiltnamio efektą, skatina kirsti miškus ganykloms, eikvoja vandens išteklius ir t.t.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 641
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 505
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 625

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 585
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 720