Radote klaidą? Radote klaidą?
Mityba

4 dalykai, kurie nutinka nustojus valgyti mėsą

Publikuotas 2016 lapkričio 12 views 24658
nustojus valgyti mėsą shutterstock.com

Meilė gyvūnams ir „principai“ – tokios priežastys neretai, numanoma, slypi sprendime nevalgyti mėsos. Vis dėlto yra daugybė kitų vegetarizmo aspektų, skatinančių apsvarstyti mėsos gaminių vartojimą ar bent jau porcijų mažinimą.

Kodėl verta nevalgyti mėsos?

  1. Mažinamas kūno uždegimas

Asmenys, kurie reguliariai valgo didelius kiekius mėsos bei pieno produktų, taip pat vartoja perdirbtus bei rafinuotus gaminius, kenčia nuo chroninio kūno uždegimo. Žinoma, trumpalaikis uždegimas yra normalus ir netgi būtinas (pvz., po traumos), tačiau jeigu tai trunka kelis mėnesius ar metus – problema yra rimta.

Svarbu prisiminti, kad lėtinis uždegimas ne tik silpnina imunitetą bei skatina nuovargį ir mieguistumą, bet taip pat gali išprovokuoti širdies infarktą, insultą, diabetą.

Atsisakius mėsos sumažėja C-reaktyvaus baltymo (CRP) kiekis kraujyje (padidėjęs CRP nurodo uždegimą). Be to, mitybos racionas, kuriame gausu vaisių bei daržovių, padeda išvalyti organizmą (augaluose yra skaidulinių medžiagų bei antioksidantų, kurie kovoja su uždegimo procesais) ir atstatyti normalią temperatūrą.

  1. Naikinamas cholesterolis

Sotieji riebalai, kurių didžiausia koncentracija randama gyvūninės kilmės produktuose, yra pagrindinis veiksnys, nulemiantis cholesterolio lygio kraujyje didėjimą. Aukštas cholesterolio kiekis sukelia riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, taip pat patirti insultą.

Tačiau pasak mokslininkų, atsisakius mėsos gaminių ir vietoje jų pasirinkus augalinės kilmės maistą, cholesterolio kiekis kraujyje gali būti sumažinimams iki 35 procentų.

  1. Palaikomas medžiagų apykaitos spartumas

Sutrikusi virškinamojo trakto bei žarnyno veikla skatina ne tik nutukimą, bet ir įvairių ligų vystymąsi, todėl palaikyti tinkamą šių organų veiklą yra itin svarbu.

Atsisakius mėsos gaminių, sumažinamas blogųjų bakterijų kiekis, o iš augalinės kilmės produktų pasisavinamos gerosios bakterijos užtikrina ne tik greitą medžiagų apykaitos darbą, bet ir padeda išvengti sudėtingų ligų, sukeliamų neišvalytų toksinų, glūdinčių organizme.  

  1. Sumažinama tikimybė susirgti 2 tipo cukriniu diabetu

Mokslininkų teigimu, raudonoje mėsoje esantys baltymai didina riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Taip nutinka todėl, kad gyvuliniai riebalai bei perdirbtoje mėsoje esantys konservantai pažeidžia kasos ląsteles, skatina organizmo uždegimo procesus ir sukelia svorio augimą, o tai išprovokuoja netinkamą kasoje gaminamo ir į kraują išskiriamo polipeptidinio hormono – insulino gamybą.

Taigi ar tikrai verta atsisakyti mėsos produktų?

Ko gero, geriausias patarimas – paeksperimentuoti. Jeigu atsisakius mėsos produktų savaitei ar dvejoms savijauta tampa geresnė, tuomet verta persvarstyti maisto racioną ir mitybą subalansuoti taip, jog mėsos gaminiai iš jos būtų išbraukti arba užimtų tik minimalią dalį.

Beje, verta paminėti, jog ne tik vegetarizmo, bet ir aplinkosaugos šalininkai primena, kad atsisakiusieji gyvūninės kilmės produktų, prisideda ir prie mūsų planetos tausojimo. Gyvulių žemės ūkis yra laikomas viena destruktyviausių pramonės šakų Žemei, nes didina šiltnamio efektą, skatina kirsti miškus ganykloms, eikvoja vandens išteklius ir t.t.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Padėkime skrandžiui per šventes

Miestas ir širdys pasipuošė laukimu. Įsižiebė ne tik gatvės, bet ir viltys. Skubame pakuoti paskutiniąsias dovanas. Greitai pasimatysime su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kartu susėsime prie šventinio stalo. Tačiau gražiausios metų šventės gali būti ne vien tik džiaugsmas, bet ir didelis iššūkis mūsų skrandžiui, ir visai virškinimo sistemai. Maisto iššūkis Prieš didžiąsias metų šventes ne […]

views 4190
Granola
Mityba

Pasigaminkite savo sveiką ir 100% natūralią Granolą

Vieni iš skaniausių pusryčių yra Granola. Tačiau pirktinėje Granoloje gausu rafinuoto cukraus, kvapiųjų medžiagų ir aliejų. Štai kodėl peteikiame jums 100% natūralios Granolos receptą, kurią lengvai pasigaminsite namuose, o svarbiausia, kad skonis bus nuostabus! Recepte rasite 2 skirtingas rūšis riešutų, sėklų ir vaisių. Tokia Granola yra nuostabus būdas pradėti savo dieną, kad gautumėte reikiamą kiekį […]

views 3809
Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje
Mityba

Didžiausios klaidos virtuvėje: nuo bananų šaldytuve iki peilių indaplovėje

Dažniausiai manome, kad savo virtuvėje viską žinome ir čia klaidų nedarome. Tačiau dažnas mūsų vis dar daržoves laiko šaldytuvo stalčiuose ir peilius deda į indaplovę. Taigi, laikas sužinoti, kokias dar klaidas darote virtuvėje. Klaidų, dėl kurių maistą išmetame anksčiau, nei galėtume, neišvengia niekas. Portalas „Greatist“ pateikia didžiausias klaidas, kurias darome virtuvėje – sužinoję apie jas […]

views 2395
efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas
Mityba

Efektyviai riebalus tirpdantis gėrimas

Kol jūs miegate, kūnas degina riebalus, todėl, kuo ilgiau miegate – tuo daugiau riebalų sudeginate! Ar žinojote, kad 8 valandos miego yra idealios sąlygos raumenų formavimuisi ir taip pat medžiagų apykaitos procesams? Virškinimo procesas išsilaiko kūno viduje ir riebalai pradeda tirpti, todėl metabolizmas vyksta geriau tada, kai miegame. Kad riebalų tirpimas labiau suaktyvėtų, siūlome išbandyti […]

views 5765
Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų
Mityba

Visų prieskonių karalienė – ciberžolė gelbsti nuo ligų

Ciberžolė ne tik sušildo kūną, bet gali būti ir efektyvus maisto papildas. Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad ji turi daug naudos žmogaus fizinei sveikatai bei smegenims. Ciberžolės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie turi galingų gydomųjų savybių. Šis geltonos spalvos prieskonis Indijoje naudojamas jau tūkstančius metų ne tik kaip prieskonis, bet kaip ir vaistinis augalas. […]

views 5638