Mityba

4 dalykai, kurie nutinka nustojus valgyti mėsą

Publikuotas 2016 lapkričio 12 views 24972
nustojus valgyti mėsą shutterstock.com

Meilė gyvūnams ir „principai“ – tokios priežastys neretai, numanoma, slypi sprendime nevalgyti mėsos. Vis dėlto yra daugybė kitų vegetarizmo aspektų, skatinančių apsvarstyti mėsos gaminių vartojimą ar bent jau porcijų mažinimą.

Kodėl verta nevalgyti mėsos?

  1. Mažinamas kūno uždegimas

Asmenys, kurie reguliariai valgo didelius kiekius mėsos bei pieno produktų, taip pat vartoja perdirbtus bei rafinuotus gaminius, kenčia nuo chroninio kūno uždegimo. Žinoma, trumpalaikis uždegimas yra normalus ir netgi būtinas (pvz., po traumos), tačiau jeigu tai trunka kelis mėnesius ar metus – problema yra rimta.

Svarbu prisiminti, kad lėtinis uždegimas ne tik silpnina imunitetą bei skatina nuovargį ir mieguistumą, bet taip pat gali išprovokuoti širdies infarktą, insultą, diabetą.

Atsisakius mėsos sumažėja C-reaktyvaus baltymo (CRP) kiekis kraujyje (padidėjęs CRP nurodo uždegimą). Be to, mitybos racionas, kuriame gausu vaisių bei daržovių, padeda išvalyti organizmą (augaluose yra skaidulinių medžiagų bei antioksidantų, kurie kovoja su uždegimo procesais) ir atstatyti normalią temperatūrą.

  1. Naikinamas cholesterolis

Sotieji riebalai, kurių didžiausia koncentracija randama gyvūninės kilmės produktuose, yra pagrindinis veiksnys, nulemiantis cholesterolio lygio kraujyje didėjimą. Aukštas cholesterolio kiekis sukelia riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, taip pat patirti insultą.

Tačiau pasak mokslininkų, atsisakius mėsos gaminių ir vietoje jų pasirinkus augalinės kilmės maistą, cholesterolio kiekis kraujyje gali būti sumažinimams iki 35 procentų.

  1. Palaikomas medžiagų apykaitos spartumas

Sutrikusi virškinamojo trakto bei žarnyno veikla skatina ne tik nutukimą, bet ir įvairių ligų vystymąsi, todėl palaikyti tinkamą šių organų veiklą yra itin svarbu.

Atsisakius mėsos gaminių, sumažinamas blogųjų bakterijų kiekis, o iš augalinės kilmės produktų pasisavinamos gerosios bakterijos užtikrina ne tik greitą medžiagų apykaitos darbą, bet ir padeda išvengti sudėtingų ligų, sukeliamų neišvalytų toksinų, glūdinčių organizme.  

  1. Sumažinama tikimybė susirgti 2 tipo cukriniu diabetu

Mokslininkų teigimu, raudonoje mėsoje esantys baltymai didina riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Taip nutinka todėl, kad gyvuliniai riebalai bei perdirbtoje mėsoje esantys konservantai pažeidžia kasos ląsteles, skatina organizmo uždegimo procesus ir sukelia svorio augimą, o tai išprovokuoja netinkamą kasoje gaminamo ir į kraują išskiriamo polipeptidinio hormono – insulino gamybą.

Taigi ar tikrai verta atsisakyti mėsos produktų?

Ko gero, geriausias patarimas – paeksperimentuoti. Jeigu atsisakius mėsos produktų savaitei ar dvejoms savijauta tampa geresnė, tuomet verta persvarstyti maisto racioną ir mitybą subalansuoti taip, jog mėsos gaminiai iš jos būtų išbraukti arba užimtų tik minimalią dalį.

Beje, verta paminėti, jog ne tik vegetarizmo, bet ir aplinkosaugos šalininkai primena, kad atsisakiusieji gyvūninės kilmės produktų, prisideda ir prie mūsų planetos tausojimo. Gyvulių žemės ūkis yra laikomas viena destruktyviausių pramonės šakų Žemei, nes didina šiltnamio efektą, skatina kirsti miškus ganykloms, eikvoja vandens išteklius ir t.t.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Ką valgyti prieš treniruotę?

Žmonės, norintys sulieknėti, dažnai užduoda klausimą, ką valgyti prieš treniruotę? Tinkamas maistas prieš sportą suteiks energijos pratimams atlikti. Jei vieną ar dvi valandas prieš eidami sportuoti normaliai pavalgėte, prieš treniruotę valgyti nebereikia. Geriausi angliavandeniai, kuriuos galite suvalgyti prieš sportuojant, yra lėtai įsisavinimi, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, citrusiniai vaisiai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Tai suteiks energijos, kurios […]

views 211
Mityba

Tegyvuoja arbūzas! Odė vasaros uogai

Tegyvuoja arbūzas! Mes labai mėgstame arbūzą ir pateiksime originalių bei skanių idėjų, kaip mėgautis juo ne tik kaip įprastu desertu. Beje, rugpjūčio 3- ioji yra oficiali arbūzų diena. Atšilus orams nėra nieko maloniau ir gaiviau nei mėgautis skaniu arbūzu. Negana to, arbūzas yra ne tik skanus, bet ir turi daug sveikų savybių, kurios privers jį […]

views 180
Mityba

Top 5 vietos, kur galima skaniai atsigerti kavos Vilniuje

Jauki savaitgalio popietė, lietinga vasaros diena arba tiesiog diena, kai norisi pasilepinti, susitikti su draugais ir smagiai paplepėti. Sakoma, kad geroje kompanijoje visur gerai, bet jaukios ir gražios vietos sukuria išskirtinę nuotaiką, o kur dar skani kava ir burnoje tirpstantys pyragaičiai… Taigi, vilniečiai ir miesto svečiai, GAMTOS GROŽIO FORMULĖS komanda pasiraitojo rankoves ir išrinko kelias […]

views 898
Mityba

Namų gamybos ispaniškas omletas

Trumpa ispanų kalbos pamokėlė. Jei norite ištarti kaip tikri ispanai – sakykite (tortija). Ispanai dvi, šalia esančias “ll“ taria kaip “j“. Štai ir visa paslaptis. O dabar raitojamės rankoves ir ruošiamės gaminti bulvių omletą arba kitaip – ispanišką omletą. Jis tinka ir vėlyviems sekmadienio pusryčiams, ir pietums bei vakarienei.  Ispanai jį valgo ir šiltą, ir […]

views 259
Mityba

Norite numesti svorio? Jums tereikia keturių šaukštų per dieną

Alyvuogių aliejus pelnė pirmąją vietą Viduržemio jūros dietoje. Jo nauda žmogaus organizmui  begalinė. Jis ne tik žavi dėl savo stipraus skonio, bet ir todėl, kad padeda išvengti širdies ligų, įvairių vėžinių susirgimų, diabeto, nutukimo ir net kovoja su senėjimu. Žinoma, neturėtume pamiršti, kad jis vis tiek yra aliejus, todėl riebus. Kiek turėtume jo suvartoti, jei […]

views 562