Mityba

11 maisto produktų, kurie atgaivins jūsų kūną ir protą

Publikuotas 2015 13 spalio views 4070

„Jūs esate tai, ką valgote“ – žymusis pasakymas byloja tai, ką kiekvienas tikrai žino. Dietinių kokteilių, papildų, sporto pratimų pasiūla išties didelė, o produktai reklamuojami su šūkiais „būkite sveiki ir gražūs“. Tačiau svarbiausias faktorius vis dėlto išlieka sveika mityba. Šie sveiki produktai praturtins mitybą, kad gautumėte daugiau reikalingų medžiagų.

1. Ginkmedis

Šiam augalui – tūkstančiai metų. Tai vienas stipriausių antioksidantų, dažnai naudojamas nuo senėjimo. Jis gerina skysčių cirkuliaciją organizme, kraujo tekėjimą, žadina energiją. Lengviausias būdas naudoti ginkmedį – įlašinti jo į arbatą.

2. Ciberžolė

Tai turbūt pati galingiausia vaistažolė. Ciberžolė turi priešuždegiminių, antibakterinių savybių, kovoja su grybeliais, gydo chronines ligas, ypač Alzhaimerio ligą ar net vėžį. Ciberžole galite gardinti ryžius, sriubas, daržoves. Beje, ar bandėte odą skaistinančią veido kaukę iš ciberžolės?

3. Mėlynės

Tai ypač sveikas užkandis tiek kūnui, tiek protui. Šios uogos gerina atmintį, apsaugo nuo senėjimo. Geriausia jas valgyti šviežias arba galite jomis skaninti kokteilius arba net pasigaminti skandinavišką mėlynių sriubą.

4. Žuvis

Žuvis yra labai sveikas maisto produktas, jeigu ji riebi – dar geriau. Žuvyse gausu baltymo, kuris svarbus raumenims, o žuvies riebalų rūgštys yra reikalingos beveik visoms kūno funkcijoms. Žuvis gerina atminį, mažina depresiją, gerina širdies veiklą, imuninę sistemą.

5. Kokosų aliejus

Tai vienas sveikiausių riebalų žemėje. Jis kovoja su chronišku galvos skausmu, suteikia energijos, veikia antibakteriškai, mažina cholesterolį, virusinius susirgimus. Kokosų aliejų galima naudoti vietoje sviesto.

6. Kiaušiniai

Kiaušiniuose gausu mineralų, baltymų, vitaminų bei amino rūgščių, kurios svarbios normaliai smegenų veiklai palaikyti. B vitaminas, esantis kiaušiniuose ne tik padeda lengviau susidoroti su stresu, bet yra reikalingas atminčiai gerinti. Kiaušinius galima vartoti įvairiais būdais – virtus, keptus, salotose ir pan.

7. Imbieras

Kaip ir ciberžolė, imbieras apsaugo nuo įvairiausių ligų. Imbieras veikia priešuždegimiškai, kartais netgi veikia geriau nei antibiotikas. Imbieras apsaugo nuo vėžio, gerina virškinimą, mažina pykinimo pojūtį ar galvos skausmą. Jį galima valgyti tiesiog žalią, naudoti salotose, padažuose, sriubose ar arbatoje.

8. Lapiniai kopūstai

Tai dar vienas įspūdingai sveikas maisto produktas. Jie ypač naudingi kūnui ir smegenims – gausūs vitaminų, mineralų, reikalingų riebalų. Šie kopūstai suteikia seksualinės energijos, laimės pojūtį, gerina atminį, juose yra vitamino B, C, geležies. Lapinius kopūstus galite vartoti įvairiai – kaip paprastas lapines salotas, o pakepinus orkaitėje jie tampa traškūs – tai itin skanus ir sveikas užkandis.

9. Medus

Medus naudojamas daugybę metų kaip antiseptikas, juo kovojama prieš alergijas, uždegimus, susirgimus. Medus tinka beveik visiems, net ir sergantiems diabetu. Medus gerina atmintį, jame yra antioksidantų, jis padeda kovoti su prasta nuotaika. Medų galima valgyti vieną arba maišyti su kitais produktais, pavyzdžiui, arbata arba koše.

10. Migdolai

Migdolai – natūralūs multivitaminai. Jie ypač pakelia nuotaiką, suteikia energijos, gerina odos būklę, apsaugo nuo diabeto, mažakraujystės, impotencijos. Migdoluose gausu baltymų ir sveikųjų riebalų. Jais galima pagardinti salotas, desertus, pusryčių dribsnius ar tiesiog valgyti riešutus vienus.

11. Obuoliai

Obuoliai saugo imuninę sistemą, padeda sumažinti skrandžio skausmus, gerina atmintį, smegenų veiklą. Obuoliai padeda pašalinti smegenų toksinus, o tai sumažina smegenų ligų tikimybę. Obuolius galima valgyti vienus arba kepti ir maišyti su kitais produktais. Obuoliai nuo seno labai mėgstami ir mums lengvai prieinami, todėl receptų su jais – viena galybė.

Taigi, griebkite obuolį, saują riešutų, užkaiskite arbatos su ginkmedžiu ir pasitikite šaltus orus atnaujinę savo mitybos racioną – juk taip paprasta. Skanaus!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai
Mityba

Viduržemio jūros dieta – gyvenimo būdas, praturtintas vertingu maistu

Pakoreguoti savo figūrą ar numesti kelis nereikalingus kilogramus nori bene kiekvienas žmogus. Įvairios dietos – greičiausias ir lengviausias svorio metimo būdas. Deja, tačiau kai kurios dietos gali suteikti daugiau žalos nei naudos, todėl visais svorio metimo metodais tikrai nereikėtų pasikliauti besąlygiškai. Viduržemio jūros dieta – ne tik efektyvus, bet ir sveikatai naudingas svorio metimo būdas, […]

views 336
Mityba

Maisto ruoša vasarą – kaip gaminti sveikiau ir paprasčiau?

Prasidėjus šiltajam sezonui, kai už lango kaitina saulė, vis labiau norisi ne tik maistingų, bet ir „lengvesnių“ patiekalų – tiek sudėties, tiek gamybos proceso atžvilgiu. Kitaip nei žiemos metu, vasarą norisi gaminti greičiau ir paprasčiau. Tad toliau šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kurie leis vasarą gaminti greičiau, neaukojant dienos meniu maistingumo ir maisto produktų įvairovės. […]

views 324
Mityba

Kodėl naudinga gerti šviežiai spaustas sultis?

Nesubalansuotai maitinantis, vartojant nepakankamą kiekį maistinių medžiagų, nesirenkant įvairaus maisto, žmogaus organizmui ilgainiui ima stigti vitaminų bei kitų gerai sveikatos būklei reikalingų medžiagų. Tokių medžiagų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais simptomais. Žmogui padidėja nuovargis, pablogėja nuotaika, nusilpsta imunitetas, susilpnėja rega, pablogėja odos, plaukų bei nagų būklė bei išvaizda. Pasireiškus tokiems požymiams, dažniausiai keliaujama į vaistinę ir […]

views 450

Erzina daugybė puodų virtuvėje? Išsirinkite vieną universalų!

Normalu virtuvėje turėti kelis skirtingų dydžių puodus – padažams, pusryčių košei, troškiniams, sriubai. Tačiau, ko gero, kiekvieno virtuvėje yra tas vienas puodas, kuris naudojamas dažniausiai. Ypač kai įprastai gaminamų patiekalų meniu nusistovėjęs ir valgančiųjų skaičius beveik visuomet toks pat. Kaip pasirinkti tokį universalų puodą ir išvengti daugelio skirtingų puodų? 3 esminiai kriterijai. 1. Suderinamumas su […]

views 574
Turtingiausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: sąrašas naudingas ir veganams!
Sveikata

Omega 3 žuvų taukai: kokia jų nauda?

Žuvų taukai yra vieni iš populiariausių ir naudingiausių maisto papildų, kuriuos vartoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Jie yra turtingi omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai ir gerovei palaikyti. Tačiau kokia tiksliai yra omega-3 žuvų taukų nauda ir kaip pasirinkti geriausius papildus – atsakome žemiau. Kas yra omega 3 riebalų rūgštys? Omega 3 […]

views 689