Greičiausiai ne vienas esame patyrę situacijų, kai sėdėdami prie stalo pasijutome nejaukiai. Ar dėl to, kad kažko nežinojome patys, ar kad esantis greta elgėsi nemandagiai. Atsiminkite pagrindines elgesio taisykles, o jei ketinate eiti į itin svarbų renginį, pasidomėkite plačiau, ko reikalauja stalo etiketas.
Bendros taisyklės
- Jei prie stalo esate ne vienas, svarbu palaikyti kontaktą su esančiais greta ir išmanųjį telefoną ar kitus prietaisus palikti rankinėje. Valgio metu naršyti telefone arba sklaidyti žurnalą būtų nemandagu.
- Kad ir kokia artima prie stalo sėdinti kompanija, reikėtų paisyti elementarių, dar nuo vaikystės kartojamų taisyklių. Ant stalo nedėkite alkūnių, į kraštą remkitės dilbiais ir jokiu būdu nesisupkite ant kėdės.
- Valgykite ramiai ir neskubėdami, nečepsėkite. Šaukšteliu maišydami gėrimą, stenkitės juo neliesti puodelio šonų. Tyliai reikėtų naudoti ir kitus stalo įrankius: nei šakute, nei peiliu nebraižykite lėkštės, netraškinkite šaukštu.
Įrankiai
-

bigstockphoto.com
Kaip įprasta, kairėje rankoje reikėtų laikyti šakutę (dantukais žemyn), dešinėje – peilį. Jei ant stalo išdėlioti visi įrankiai, kuriais bus valgomi patiekalai vienas po kito, reikėtų atkreipti dėmesį į įrankių eiliškumą. Pirmajam patiekalui skirti įrankiai yra toliausiai nuo lėkštės krašto.
- Tam tikru būdu po valgymo sudėti įrankiai reiškia ir tam tikrą informaciją. Jei valgyti baigėte, įrankius padėkite vertikaliai vieną greta kito. Šakutės dantukai turėtų būti nusukti žemyn, o peilio ašmenys į lėkštę. Jei ketinate patiekalą kartoti, įrankius sukryžiuokite – peilį horizontaliai lėkštės, o šakutę vertikaliai ant peilio. Darydami pertraukėlę įrankius padėkite ant lėkštės kraštų, šiek tiek pakreiptus vieną į kitą (jų koteliai turėtų remtis į stalą). Jei patiekalu esate sužavėtas, abu įrankius lėkštėje padėkite horizontaliai (koteliai turėtų būti atsukti į kairę). O jei turite virtuvei pretenzijų, lėkštėje įrankius palikite sukryžiuotus, tarp šakutės dantukų įkišę peilio ašmenis.
- Virš lėkštės padėtas peilis yra skirtas sviestui ant duonos tepti. Atminkite, kad duoną reikėtų atsilaužti ranka, o sviestą tepti tik ant atsilaužto gabalėlio.
- Desertams įprastai skirti specialūs įrankiai – desertiniai šaukšteliai arba šakutės. Jeigu deserto arba gėrimo indas (taurė, dubenėlis, puodelis) yra ant lėkštės, šaukštelį reikėtų palikti ne inde, bet ant lėkštės krašto.
- Jei valgio metu bet kuris įrankis nukrito ant žemės, nesumąstykite jo nuvalyti ir naudoti toliau – paprašykite naujo.
Valgymas
- Jei yra galimybė, nepulkite valgyti pirmas, palaukite, kol patiekalai bus patiekti visiems. Jei patiekalas per karštas, nevėsinkite jo pūsdami, tiesiog palaukite, kol atvės.
- Medžiaginę stalo servetėlę (jei tokia yra) išskleiskite ir pasidėkite ant kelių, po valgio keletą kartų perlenkę padėkite kairėje lėkštės pusėje.
- Valgydami patiekalą šaukštu, šį turėtumėte laikyti dešinėje rankoje, o valgyti reikėtų iš šaukšto šono, bet ne priekio. Sriubą semkite šauktu nuo savęs. Pabaigoje nesugalvokite sriubos likučių išgerti užsiversdami lėkštę tarsi puodelį – tai būtų labai nemandagu.
- Taurės su kojelėmis yra laikomos visais rankos pirštais ir tik už kojelės. Jei moteris yra pasidažiusi lūpas, reikėtų būti atidžiai ir nei ant taurės, nei ant puodelio nepalikti lūpdažio žymių.
- Prieš įsiberdami į patiekalą druskos, pipirų ar ant stalo siūlomų prieskonių, pirma paragaukite – ar tikrai reikia. Neragavus naudoti pagardus būtų nemandagu, ypač jei pietūs ar vakarienė vyksta svečiuose.
- Atsipjovę kąsnį jį sukramtykite ir tik tuomet pjaukite kitą. Kramtydami nekalbėkite, o jei kramto kitas žmogus, jo nekalbinkite, kad viduryje valgymo netektų atsakyti.
- Jei ant stalo yra bendrų valgių, nesiekite jų ranka persikreipdami ar palinkę ant viso stalo, paprašykite, kad paduotų tas, kuris yra arčiau norimo patiekalo.
- Jei kuris šeimininkų ruoštas patiekalas ar gėrimas nepatiko, nutylėkite tai. Po pietų / vakarienės tiesiog padėkokite šeimininkams už priėmimą.
Kokia tavo nuomonė?