Viskas, ko nežinojote apie vandens rūšis ir jų poveikį organizmui

Publikuotas 2016 15 liepos views 16269
Viskas, ko nežinojote apie vandens rūšis ir jų poveikį organizmui shutterstock.com

Gali atrodyti, jog apie vandenį žinome viską: kad žmogui per dieną jo reikia maždaug 2 litrų, jog geriausia jį vartoti pirmoje dienos pusėje ar tai, kad pakankamas skysčių kiekis odą gali pagražinti efektyviau nei brangus kremas. Tačiau apie vandens rūšis, jų kokybę ir poveikį sveikatai kalba nedaugelis, nors tokios žinios kai kuriais atvejais gali užkirsti kelią rimtoms sveikatos bėdoms.

  1. Vanduo iš čiaupo geriamas ne visur

Čiaupo vanduo – lengviausiai prieinamas ir pigiausias atsigaivinimo variantas. Lietuvoje mes galime džiaugtis vienu geriausių vandentiekio vandenų pasaulyje, kadangi jis mus pasiekia iš ne mažiau nei 40 metrų gylio. Tiesa, kokybė priklauso ir nuo šalies regiono: kol didmiesčių gyventojams nėra būtinybės pirkti geriamojo vandens, kai kuriuose rajonuose vandenyje fluoro kiekis – per didelis. Liūdnesnių žinių turime tiems, kurių vienintelis gyvybiškai svarbaus gėrimo šaltinis – šulinys. Manoma, kad apie 50% Lietuvos šulinių yra užteršti žmogaus organizmui kenksmingomis bakterijomis ir nitratais.

  1. Distiliuotas vanduo: grynas, bet ar sveikas?

Distiliuotas vanduo yra pats gryniausias, kadangi iš jo išvalomos visos priemaišos. Visgi jo gerti nerekomenduojama, kadangi distiliacijos metu panaikinami ir visi mikroelementai bei mineralai. Distiliuotas vanduo veikia „agresyviai”: tirpdo viską, su kuo kontaktuoja, tuo tarpu ir naudingąsias medžiagas. Be to, absorbuodamas iš oro anglies dioksidą, padaro organizme esantį vandenį rūgštesnį, o distiliuotame vandenyje gaminant maistą, sumažinama ingredientuose esančių maistingųjų medžiagų vertė.

  1. Lengvos mineralizacijos vanduo – kiekvienai dienai

Melt WaterJei vandenyje mineralų kiekis nesiekia 500 mg, vadinasi, jis yra lengvos mineralizacijos. Tokį vandenį galima vartoti kasdien – ir atsigaivinimui, ir maisto gaminimui: jis padeda išvalyti organizmą iš jo pašalindamas virškinimo atliekas. Tiesa, dėl mažo mineralų kiekio, jis neaprūpina organizmo visomis reikalingomis medžiagomis, todėl kartais jį reikia pakeisti aukštos mineralizacijos vandeniu.

Vienas geriausių ir sveikatai naudingiausių lengvos mineralizacijos pavyzdžių – ledo tirpsmo vanduo. Ledo tirpsmo vanduo pasižymi keliomis unikaliomis savybėmis:

  • švelniai šarminiu pH;
  • maža mineralizacija;
  • mažu natrio, nitritų ir fluoridų kiekiu.

Jo molekulės mažesnės nei įprasto vandens, o struktūra panašesnė į žmogaus organizme esančias ląsteles, todėl lengviau prasiskverbia pro jų membraną. Ledo tirpsmo vanduo taip pat gerina vidaus organų, širdies, kraujagyslių ir nervų sistemos veiklą bei suteikia papildomos energijos. Daugelis sveikos mitybos ir gyvenimo būdo entuziastų visame pasaulyje gaminasi tirpsmo vandenį namuose. Dar greitesnis variantas yra įsigyti ledo tirpsmo vandens. Kelerius metus kurta unikali MELT WATER technologija atkartoja ledynų tirpsmo procesus, tai leidžia sukurti unikalių savybių turintį vandenį. Taigi ledo tirpsmo vanduo dabar yra pasiekiamas kiekvienam vartotojui visame pasaulyje.

  1. Aukštos mineralizacijos vanduo: kada virsta nuodu?

Aukštos mineralizacijos vandenyje mineralų kiekis viršija 1500 mg, todėl jis dažnai laikomas gydomuoju. Visgi specialistai pataria tokiu vandeniu nepiktnaudžiauti: nuolat labai lengvai gaudamas didelį kiekį mineralų, organizmas ilgainiui pripranta ir pradeda sunkiau įsisavinti mineralus iš maisto. Manoma, kad dažnas aukštos mineralizacijos vandens vartojimas lemia akmenų susidarymą inkstuose, tačiau geriamas retai ir nedideliais kiekiais organizmui daro teigiamą įtaką.

Reikia nepamiršti, jog aukštos mineralizacijos vanduo dažnai būna gazuotas. Kai kurių specialistų teigimu, „burbuliukai” iš vandens šalina šarmą, skatina akmenų susidarymą inkstuose bei pažeidžia dantų emalį. Tiesa, potenciali jų žala nėra patvirtinta moksliškai.

  1. Šarminis vanduo: kol kas nepatvirtintas vaistas

Vandens rūgštingumas nustatomas pagal jo pH lygį: paprasto geriamojo vandens pH yra 7, tuo tarpu didesni skaičiai rodo šarmingumą. Manoma, kad vanduo, kurio pH yra 8-9, neutralizuoja kūne esančias rūgštis, padeda aprūpinti organizmą deguonimi, greitina medžiagų apykaitą bei suteikia energijos. Be to, išvalo gaubtinę žarną, atjaunina odą, „sutepa” sąnarius ir raumenis, turi antioksidantinių savybių. Tiesa, prieš pirkdami šarminį vandenį, būtinai pasidomėkite jo gamintoju, kadangi labai dažnai parduotuvių lentynose nugula netikras, sveikatai jokios naudos neatnešantis vanduo.

Jei iš čiaupo tekantis vanduo netinkamas gerti, geriausia ji pakeisti lengvos mineralizacijos (pavyzdžiui, ledo tirpsmo) šarminiu vandeniu. Tiesa, nepamirškite, jog jį reikėtų derinti su daugiau mineralų turinčiais gėrimais.

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai