Radote klaidą? Radote klaidą?

Paslėptas cukrus: „baltoji mirtis” slypi net sveikuose produktuose?

tags
Publikuotas 2017 kovo 23 views 17154

Net jei nemėgstate šokolado ar į kavą neįsiberiate nė šaukštelio cukraus, tai dar nereiškia, kad jo visiškai nepatenka į Jūsų organizmą. Deja, šiais laikais cukrus slypi visur: nuo sveikuoliškų jogurtų iki kečiupo, nuo avižinių batonėlių iki pieniškų dešrelių… Todėl būtina atidžiai skaityti etiketes ir rinktis sveikatai kuo mažiau kenksmingus produktus.

Kuo cukrus kenksmingas mūsų organizmui?

Nors cukraus pardavimui apribojimų nėra, jo sukeliama priklausomybė ne mažiau klastinga negu alkoholio arba tabako. Deja, žala sveikatai ne mažesnė negu anksčiau minėtų medžiagų:

  • Pernelyg didelis cukraus kiekis racione gali nulemti viršsvorį ar net nutukimą, ir tuo pačiu padidinti antrojo tipo diabeto riziką. Nuo šio susirgimo kenčiančių žmonių organizme nesigamina pakankamai insulino, kūnas nesugeba kontroliuoti cukraus lygio kraujyje. Pirmosios to pasekmės – troškulys ir nuovargis, jei liga negydoma – kraujagyslių, nervų ir vidaus organų pažeidimai. Beje, nuo antrojo tipo diabeto kenčia 8,5 % pasaulio gyventojų, liga kasmet nusineša beveik 4 milijonus gyvybių.
  • Nesaikingas cukraus vartojimas pakelia kraujo spaudimą bei blogojo cholesterolio lygį. Vadinasi, išauga ne tik antrojo tipo diabeto, bet ir kraujagyslių bei širdies ligų tikimybė.
    Cukrus kepenyse gali kauptis riebalų pavidalu, todėl išauga kepenų suriebėjimo rizika. Jei ši būklė negydoma, kai kuriais atvejais susergama cukriniu diabetu ar net kepenų vėžiu.
  • Kai valgome saldumynus (ir kitus daug cukraus turinčius produktus), iš burnoje skaidomų angliavandenių išsiskiria rūgštys, tirpdančios dantų emalį. Netinkama burnos higiena ir nuolatinis cukraus vartojimas gali sukelti kariesą bei su jo atsiradimu susijusias problemas.
  • Daug cukraus turintys produktai suteikia trumpalaikės energijos, tuomet cukraus lygis kraujyje nukrenta, todėl jaučiamės irzlūs, neramūs bei pavargę.

Kiek cukraus galima suvartoti per dieną?

Anot Amerikos širdies asociacijos, per dieną moterims reikia 25 gramų cukraus, vyrams – 38 gramų. Nepamirškite, kad į šį skaičių įeina ir cukrui prilygstantys prastieji angliavandeniai. Apie juos plačiau – mitybos specialistės Vaidos Kurpienės straipsnyje. 

Paslėptas cukrus: „baltoji mirtis” slypi net sveikuose produktuose?

Paslėptas cukrus: „baltoji mirtis” slypi net sveikuose produktuose?

Paslėptas cukrus: kaip žinoti, kiek jo suvalgome?

Suprasti, kiek iš tiesų cukraus yra produkte, nėra labai paprasta, kadangi cukrus slepiasi po įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, sacharozė, gliukozė, fruktozė ir t.t. Todėl norėdami sužinoti, kiek cukraus slepiasi produkte, žvilgtelėkite į stulpelį „angliavandeniai, iš kurių – cukrus”. Pavyzdžiui, jei 100 g jogurto net 15 g sudaro cukrus, vadinasi, produktas ne toks ir nekaltas.

Daugiausia paslėpto cukraus turintys produktai:

  • Sriubos ir padažai: dažnai gamindami makaronus ar picą tingime kartu paruošti ir naminį padažą, todėl jį perkame parduotuvėje. Tačiau ar žinojote, kad viena porcija tokio padažo turi net 6-12 gramų cukraus? Toks kiekis prilygsta gabalėliui torto! Beje, labai panašiu kiekiu cukraus pasižymi ir salotų padažai. Todėl kitą kartą valgydami šį sveiką patiekalą, gerai pagalvokite, ar verta jį gadinti užpilu. 
  • Tirštieji kokteiliai („smoothies”) – mėgstamas daugelio bandančių sveikai maitintis pasirinkimas. Tačiau dietologai primena, kad vaisiuose netrūksta natūralaus cukraus, kuris, nesaikingai vartojamas, gal sukelti kariesą ir prie pilvo prilipdyti keletą kilogramų. Norite neutralizuoti vaisiuose ir daržovėse esančią dantims kenkiančią rūgštį? Į kokteilį įpilkite šiek tiek pieno arba nesaldinto jogurto.
  • Prisipažinkite – praleidę pusryčius namuose, dažnai darbe griebiatės saldaus jogurto. Ar žinojote, kad nedideliame jo indelyje gali būti net iki 10 gramų cukraus? Dar didesnius skaičius randame ant sūrelių, jogurtinių gėrimų ir saldžios varškės. Ypač dėmesį atkreipkite į mažo riebumo pieno produktus: „ištraukiant” riebalus gerokai pasikeičia jų skonis, todėl gamintojai jį pagerina dideliu kiekiu saldiklių ir kitų kenksmingų priedų.
  • Duona – produktas, be kurio daugelis neįsivaizduoja nė dienos. Deja, pamėgtos duonos riekė gali talpinti iki pusės arbatinio šaukštelio cukraus, todėl šį produktą rinkitės itin atsargiai!
  • Pusryčių dribsniai parduotuvių lentynose akį traukia ryškiomis pakuotėmis ir ant jų užrašytais vitaminų pavadinimais. Be to, jie itin greitai paruošiami, todėl ne vienas nuo jų pradeda dieną. Visgi 100 g populiarių, sveikais vadinamų dribsnių, randama apie 25 g cukraus – beveik visa rekomenduojama paros norma moterims!

Kokia tavo nuomonė?


Paskutiniai straipsniai

Ar norėtumėte gauti

Nemokamą leidinį?

Kiekvieną sekmadienio rytą?

Įveskite savo el. pašto adresą

Nemokamo leidinio

prenumeratai

Ačiū!

Jūs buvote sėkmingai įtrauktas į leidinio prenumeratorių sąrašą!


Pasimatysime sekmadienį!