Maistas plaukams ir jų grožiui turi kur kas didesnę įtaką, nei įsivaizduojate. Mityba yra gyvybiškai svarbi plaukams ir jų būklei. Nuostabūs, tankūs, sveiki plaukai – viso kūno sveikatos atspindys, laikomas moters turtu.
Daugelis žmonių dėl netinkamų mitybos įpročių susiduria su lėtu plaukų augimu, slinkimu ar pablogėjusia plaukų būkle. Nesveikas maistas kenkia jūsų organizmui, darydamas žalą plaukams ir gali sukelti jų slinkimą. Jei trokštate turėti gražius ir sveikus plaukus, svarbu su maistu gauti visų naudingų ir reikalingų organizmui medžiagų. Venkite stiprios kavos, juodosios arbatos, riebaus ir aštraus maisto bei atsisakykite žalingų įpročių. Dažniau gerkite natūralias sultis arba vandenį su citrina, taip padėsite ne tik savo plaukams, bet ir organizmui apsivalyti. Pasinaudokite pateiktais patarimais, kaip praturtinti savo valgiaraštį ir suteikti plaukams natūraliai sveiką išvaizdą.
Būtinas maistas plaukams:
- Omega–3 riebalų rūgštys. Šių riebalų rūgščių turintys produktai ilgainiui suteikia plaukams natūralų žvilgesį. Tai yra: kiaušiniai, migdolai, avokadai, linų sėmenų aliejus, braziliniai riešutai bei lašiša. Omega–3 riebalų rūgštys stiprina imuninę sistemą, skatina audinių atsinaujinimą, gerina ląstelių sienelių laidumą pernešamoms maistinėms medžiagoms. Šios rūgštys gali būti gaunamos tik kartu su maistu, nes organizmas pats jų negamina.
- Vitaminas A. Suteikia plaukams tankumą, šalina riebalų perteklių, skatiną jų augimą bei padidina plaukų gyvybingumą. Rinkitės šiuos produktus: grietinėlė, sviestas, grietinė, žuvis, moliūgai, špinatai, morkos, brokoliai, pomidorai, raudonieji pipirai ir kopūstai.
- Vitaminas B – grožio vitaminas, atsakingas už plaukų, nagų ir odos būklę. Jo galima rasti: riešutuose, brokoliuose, bananuose, apelsinuose, kiaušinių tryniuose, piene, ruduosiuose ryžiuose (nepoliruotuose), riešutuose, grūduose, pupelėse ir kiaulienoje. Šis vitaminas padeda sumažinti slinkimą arba nuo jo apsisaugoti. Be to, skatina plaukų augimą, aktyvina kraujotaką ir padeda palaikyti gerą plaukų būklę.
- Vitaminas C. Suteikia plaukams blizgesį bei skatina ląstelių atsinaujinimą. Citrinos, apelsinai, greipfurtai, kiviai, raudonoji ir žalioji paprika, brokoliai, braškės, špinatai ir pomidorai.
- Vitaminas E. Palaiko gerą galvos odos būklę ir sveikatą, maitina plaukus ir padeda gydyti galvos odos ligas. Produktai, kuriuose gausu vitamino E: brokoliai, kiaušiniai, augaliniai aliejai, laipinės daržovės, špinatai, petražolės, salotos, žirniai, sojos pupelės, pilno grūdo kruopos ir erškėtrožių vaisiai.
- Vitaminas F – suteikia plaukams natūralų blizgesį, palaiko plaukų ir odos sveikatą, kovoja su pleiskanomis ir stiprina plonus, silpnus, lūžinėjančius ar slenkančius plaukus. Produktai: kviečiai, saulėgrąžos, graikiniai riešutai, migdolai, avokadai, sojų pupelės ir linų sėmenų aliejus.
Kiti patarimai jūsų plaukų grožiui puoselėti:
Plaukas sudarytas iš įvairių mineralinių medžiagų, tai reiškia, jog turime vartoti maistą, kuris mūsų organizmą pripildytų šiais naudingais mineralais ir maistingomis medžiagomis: silicis, selenas, kalcis, baltymai, geležis, cinkas, jodas, varis.
- Selenas – braziliškuose riešutuose;
- Silicis – šviežių vaisių ir daržovių odelėje;
- Kalcis – pieno produktuose;
- Baltymai – pupelėse, lęšiuose, paukštienoje;
- Geležis – pilnagrūdėje duonoje, dribsniuose, ėrienoje, jautienoje;
- Cinkas – migdolai, dribsniai, pilnagrūdė duona, austrės, anakardžiai, pupelės, pekano riešutai;
- Jodas – jūros gėrybėse, kopūstuose, o piene, grūduose ir mėsoje randamas, tačiau mažesniais kiekiais. Nedideliais kiekiais vartojamas jodas – naudingas skydliaukės veiklai.
- Vanduo – išvalo nereikalingas nuodingas medžiagas iš organizmo ir padeda sėkmingai įsisavinti vitaminus, mineralus bei kitas naudingas medžiagas.
Kokia tavo nuomonė?